Wiedza na temat zdrowego odżywiania utrwala się w świadomości osób dbających o linię. Dobór właściwych produktów czy znajomość możliwości ich łączenia nie stanowi już problemu. Podobnie jest w przypadku metod przygotowywania zdrowych potraw. W ostatnim czasie dużą popularność zyskuje gotowanie na parze. Ta, jedna z najstarszych form obróbki termicznej, wraca do łask nie tylko ze względów zdrowotnych. Pomaga także w utrzymaniu odpowiedniej figury. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele cennych składników odżywczych wylewamy do zlewu przy odcedzaniu warzyw. Na talerzu pozostają wtedy tylko same kalorie. Gotowanie na parze pozwala ograniczyć straty witamin i mikroelementów oraz eliminuje użycie tłuszczu, wody, a nawet konieczność doglądania potrawy.
Przyrządzanie potraw na parze przy użyciu konwencjonalnych garnków może okazać się skomplikowane, stąd warto wspomóc się sprytnym urządzeniem, jakim jest parowar. Z jego pomocą można przygotować prawie każdy rodzaj mięsa, ryby, warzywa i owoce, a nawet sosy. W ten sposób otrzymuje się jedzenie lekkie, pożywne i do tego bogate w witaminy i mikroelementy, zapewniające organizmowi właściwe funkcjonowanie, a w tym – także spalanie tłuszczów i zdrowy spadek wagi.
Do umiarkowanej aktywności fizycznej warto dodać zmianę nawyków żywieniowych. Gotowanie posiłków na parze pozwoli cieszyć się lekkostrawnymi potrawami, bogatymi w składniki odżywcze. W związku z tym, osoby, które chcą zadbać o figurę i zachować szczupłą sylwetkę przez długie lata, powinny zainwestować w zmianę sposobu przyrządzania posiłków z tradycyjnego na parowy.