Marka Knorr podpowiada, jak urozmaicić codzienne menu inspirując się tradycjami irlandzkiej kuchni.
Dawno temu w Irlandii…
Święty Patryk – patron Irlandii, któremu swoje istnienie zawdzięcza święto obchodzone 17 marca – był jednym z misjonarzy nawracających Irlandię na chrześcijaństwo. Według licznych legend wykorzystywał on symbole, które trafiały do ludu i mówił tak przekonująco, że w krótkim czasie było coraz więcej wiernych. Jak to robił? Jedną z jego metod było pokazywanie trójlistnej koniczyny jako symbolu Trójcy Świętej. Roślina o trzech liściach w jednej łodydze przekonywała lud do wiary w trzy postaci boskie. Inni z kolei uważają, że dzięki niemu z Irlandii zostały wypędzone węże.
Baw się i tańcz w otoczeniu zieleni
17 marca w Irlandii jest dniem wolnym od pracy. Tego dnia wielu Irlandczyków ubiera się na zielono lub przynajmniej wkłada zielone elementy stroju. Bardzo częste jest też dekorowanie domów: zielone gałązki, kwietniki z koniczyną lub innymi zielonymi elementami, zielone flagi zawieszone pod dachem czy zielone wstęgi powiewające na wietrze.
Z rana zwykle całe rodziny uczestniczą w mszy w intencji misjonarzy z całego świata. Około południa zaś mieszkańcy wychodzą na centralne place miast, gdzie rozpoczynają się pokazy tańca irlandzkiego, zespołów grających muzykę celtycką oraz występy wokalne. Od kilku lat urządzane są także wielokulturowe happeningi, aby honorować wszystkich obywateli Irlandii bez względu na pochodzenie. Opowieści o życiu patrona tego święta przeplatane są lokalnymi i międzynarodowymi legendami.
Św. Patryk od kuchni
Podczas „zielonych parad”, można posmakować specjałów kuchni irlandzkiej: dań ziemniaczanych, mięsnych i rybnych. Dania smażone są na oczach przechodniów, głównie placki ziemniaczane z sosem mięsnym lub owocami morza, różne mięsa z rusztu, ale przede wszystkim serwowane jest piwo, które tego dnia nabiera zielonej barwy.
Jednak to nie parady i publiczne obchody są esencją tego wyjątkowego święta. Po paradzie bowiem Irlandczycy schodzą się na uroczysty obiad we własnych domach. Tradycyjnie tego dnia jada się potrawę z baraniny w jarzynach, zwaną Irish stew. Do mięsa podawane jest piwo, zazwyczaj Guinness albo Kilkeny. Deserem zaś jest zwykle trzykolorowa: zielono-żółto-biała galaretka, której z kolei towarzyszy świeżo parzona kawa z dodatkiem whisky.
Po obiedzie mieszkańcy znów wychodzą na ulice świętować. Swoje podwoje otwierają tysiące pubów. Każdy Irlandczyk idzie wtedy w gronie przyjaciół uczcić życie patrona Irlandii, pijąc szklaneczkę whisky lub kufel ulubionego piwa. Może my też możemy urozmaicić z tej okazji nasze menu? Na przykład spotykając się ze znajomymi na szklaneczkę irlandzkiego piwa oraz popularne w Irlandii danie z jagnięciny lub ziemniaków.
W zależności od umiejętności kulinarnych i ilości wolnego czasu do wyboru mamy: ziemniaki pieczone z serem dla osób stawiających w kuchni pierwsze kroki, gulasz z jagnięciny dla bardziej doświadczonych amatorów gotowania oraz gulasz jagnięcy z cukinią dla tych, którzy posiedli inspirującą wiedzę kulinarną.
Ziemniak pieczony z serem
Czas przygotowania: 60 minut
Danie dla 4 osób
Składniki:
• duże ziemniaki do pieczenia – 4 sztuki
• mozzarella – 120 gramów
• ser pleśniowy blue – 150 gramów
• Przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr – 1 sztuka
• Przyprawa w mini kostkach Pietruszka Knorr – 2 sztuki
• Przyprawa uniwersalna Delikat Knorr – do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj i dokładnie oczyść, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 145°C przez 60 minut.
2. Zetrzyj sery na tarce. Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów.
3. Wkrusz obie Przyprawy w mini kostkach Knorr do serów i dopraw przyprawą Delikat
4. Nafaszeruj ziemniaki przygotowaną masą, a ich wierzch posyp resztą sera i piecz 15 minut piekarniku rozgrzanym do 180°C.