Co więcej, 20 marca obchodzimy tzw. Dzień bez Mięsa. Warto wtedy zrezygnować z potraw mięsnych i spróbować stworzyć warzywne potrawy kuchni wegetariańskiej. Kto wie, może kuchnię bez mięsa polubimy na dłużej?
Odżywianie na zielono
Dzień bez Mięsa (ang. meatout) po raz pierwszy zorganizowany został 20 marca 1985 roku w Ameryce. Za oceanem nadal obchodzi się go hucznie – organizowane są różnorodne atrakcje, np. pikniki z prezentacjami przyrządzania wegetariańskich dań. W Polsce co prawda ten dzień nie jest aż tak popularny, może być jednak okazją do zrezygnowania z jedzenia mięsa choć na jeden dzień. W tym czasie warto spróbować jadłospisu sporządzonego na bazie warzyw, owoców i ziół.
Zdrowe zastępstwo
Myśląc o diecie wegetariańskiej często zastanawiamy się jak zastąpić mięso, aby dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych. Mięso to bowiem bogactwo białka, dlatego rezygnując z niego powinniśmy pamiętać, aby włączyć do diety nabiał i składniki roślinne, które uzupełnią jego ewentualne niedobory. Dobrym źródłem białka są także produkty mleczne – mleko, jogurt, sery oraz rośliny strączkowe – soja, fasola, soczewica. „Białko jest także obecne w produktach zbożowych. Jednak należy pamiętać, że ze względu na fakt, iż białko roślinne ma niższą wartość żywieniową niż zwierzęce należy je umiejętnie łączyć z innymi składnikami, aby zrekompensować braki niektórych aminokwasów” – radzi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.
Bukiet warzyw każdego dnia
Jakie cenne składniki kryją w sobie warzywa i owoce? „Warzywa i owoce są jednym z najlepszych źródeł witamin, składników mineralnych, błonnika oraz wielu związków bioaktywnych. Do warzyw bogatych w witaminę C należą wszystkie warzywa kapustne, papryka, szczypiorek, natka z pietruszki, szpinak. Beta - karoten, inaczej prowitamina A, znajduje się przede wszystkim w pomarańczowych i żółtych warzywach, a więc w marchwi, dyni, kabaczkach, pomidorach, papryce, cykorii oraz w warzywach zielonych - szpinaku, szczypiorku, natce pietruszki, sałacie, brokułach. Najbogatszym źródłem likopenu są natomiast pomidory” – tłumaczy Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.
Wegetariańskie inspiracje
Zastanawiając się nad sposobem na szybki i smaczny obiad często pierwszym, co przychodzi nam do głowy jest tradycyjne danie mięsne. Dla tych osób, które jednak postanowią zostać wegetarianami choć przez jeden dzień i poszukują inspiracji, marka Knorr przygotowała propozycję smacznego, bezmięsnego dania. Smacznego!
Sałatka paprykowa z kostkami tofu
Czas przygotowania: 15 minut
Danie dla 4 osób
Składniki:
• wędzone tofu – 25 dekagramów
• słodka mielona papryka – 1-2 łyżki
• kolorowa papryka – 2 sztuki
• por – 1 sztuka
• pomidory – 3 sztuki
• kiełki sojowe lub rzodkiewki – 10 dekagramów
• Sos sałatkowy Bazyliowo – ziołowy Knorr – 1 sztuka
• posiekane zioła (rozmaryn, koperek, bazylia) – 2 łyżki
• pieczywo pełnoziarniste
Sposób przygotowania:
1. Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 2 cm, oprósz mieloną papryką.
2. Umyj paprykę, oczyść z pestek, następnie pokrój w cienkie paski. Umyj pora, pokrój w krążki. Umyj pomidory i pokrój w kostkę. Przebierz kiełki, umyj i osusz.
3. Włóż tofu i warzywa do salaterki.
4. Przygotuj Sos sałatkowy Bazyliowo – ziołowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej sałatkę, wymieszaj i posyp ziołami. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.