Lato: słońce, bezchmurne niebo oraz soczysta zieleń... Z radością, do ogrodu lub na taras wynosimy stół, zapraszamy rodzinę, przyjaciół i znajomych... i wspólnie ucztujemy.
Taka wspaniała okazja do spotkania w naturalnej scenerii sprawia, że mamy ochotę
na stworzenie niezwykłej atmosfery i podanie delicji, które zostaną na długo w pamięci. Jeśli nie mieli jeszcze Państwo okazji poznać specjałów wspaniałej kuchni hotelu Hilton, mamy niespodziankę, która z pewnością zachęci do odwiedzenia restauracji Meza – luksusowe, ale łatwe do wykonania menu na Letnie party à la Hilton! Szef kuchni restauracji Meza hotelu Hilton Warsaw, Thomas Preidelt, uzdolniony kucharz, który gotował między innymi dla Nigela Kennedy’ego, czy też piłkarskiej reprezentacji Brazylii podczas mistrzostw świata proponuje, aby spotkanie uświetnić wyjątkowym i szczególnym menu.
Latem, korzystając z bogactwa świeżych warzyw, skomponować można delikatne i lekkie przekąski.
Trochę pomysłowości, zaangażowania i spotkanie na świeżym powietrzu zamienia się w wykwintne party. Pachnące i słodkie owoce łatwo przerobimy w wyborne desery, a mieszając świeże soki
i roślinne aromaty stworzymy zaskakujące w smaku napoje.
Prezentujemy najnowsze przepisy na letnie przyjęcie, którymi chciałby podzielić się szef kuchni hotelu Hilton, Thomas Preidelt. Letnie menu w stylu Hiltona uwodzi świeżością, lekkością i prostotą. Wszystkie proponowane dania - zupa pomidorowa z mięsem z kraba, krewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiem, krem śmietankowy z musem z czarnego bzu lub jagód - są łatwe do przygotowania, a na pewno zrobią duże wrażenie wśród zaproszonych przez nas gości.
PRZEPISY
Zupa pomidorowa na zimno z mięsem z kraba i kolendrą
Składniki na 1 porcję:
60 g mięsa z kraba
25 g obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę, dojrzałych pomidorów
5 g szalotki bardzo drobno posiekanej
5 ml soku z cytryny
sól, pieprz
5 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 g kolendry umytej i drobno posiekanej
świeżo zmielone sól i pieprz
100 g bardzo dojrzałych pomidorów, bez skórki i nasion
20 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 g cukru
2 g kolendry
10 ml białego octu winnego
świeżo zmielone sól i pieprz
Przygotowanie zupy pomidorowej:
Zmiksować wszystko, jeśli to konieczne, dodać trochę wody, doprawić. Przetrzeć przez sito i schłodzić co najmniej 2 godziny.
Przygotowanie mięsa z kraba:
Zmiksować mięso kraba z szalotką, odrobiną czosnku i pomidorami; doprawić i dobrze wymieszać, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek i kolendrę.
Tak przygotowane mięso krabowe włożyć do okrągłej foremki, po czym wyłożyć na środku talerza, naokoło wylewając mocno schłodzoną zupę pomidorową
Krem śmietankowy z musem z czarnego bzu
Składniki na 4 porcje:
0,4 l maślanki
0,2 l śmietany 30%
200 g cukru
4 listki żelatyny
1 cytryna
1 jabłko
20 ml oliwy z oliwek
jagody czarnego bzu lub jagód
Przygotowanie musu:
Umyć jagody. Obrać jabłko i pokroić je w małe kostki. W garnku roztopić 100 g cukru, dodać jabłko i dobrze wymieszać. Dodać do tego sok z cytryny i gotować przez około 1 minutę. Dorzucić jagody czarnego bzu i gotować jeszcze przez kolejną minutę. Wystudzić przed podaniem.
Przygotowanie kremu:
Włożyć liście żelatyny do zimnej wody. Ubić śmietanę. Do rondla wlać 1/3 maślanki. Do pozostałej maślanki dodać skórkę cytryny, sok z cytryny, cukier. Dobrze wymieszać. Wyjąć żelatynę z wody i dodać do 1/3 maślanki, podgrzać do momentu aż żelatyna zupełnie się roztopi. Do rondla dodać pozostałą przyprawioną część maślanki, śmietanę i dobrze wymieszać. Powstałą masą wypełnić foremki i pozostawić do schłodzenia w chłodnym miejscu na minimum 12 godzin.
Włożyć foremki z kremem do gorącej wody do momentu aż krem z łatwością wyjdzie z formy, wyłożyć na talerz i polać musem owocowym. Na koniec skropić delikatnie oliwą z oliwek.
Drink bezalkoholowy: Ipanema
Składniki:
limetka
cukier trzcinowy
sok z limetki
świeży imbir
Przygotowanie:
Składniki należy dokładnie wymieszać i dobrze schłodzić. Imbir pokroić w cienkie paseczki, dołożyć do drinka. Dodać kostki lodu. Napój jest bardzo świeży, idealny na upalne dni.
Drink z alkoholem: Axis Licuados
Składniki:
4 cl Havana rum
3 cl syrop kokosowy
8 cl sok ananasowy
2 łyżeczki owoców sezonowych (najlepiej truskawki, jagody albo maliny)
Przygotowanie:
Owoce rozetrzeć bardzo dokładnie, delikatnie wymieszać z sokiem ananasowym i syropem z kokosa. Połączyć z rumem, dodać lód
Krewetki z różową sałatką grejpfrutową z twarożkiem
Składniki na 1 porcję:
30 g różnych gatunków sałaty
60 g obranych, ugotowanych krewetek
10 ml oliwy z oliwek
40 g serka wiejskiego (ziarnistego)
40 cząstek grejpfruta
30 g awokado pokrojonego w kostkę
5 ml soku z cytryny
świeżo zmielone pieprz i sól
Przygotowanie:
Zmiksować grejpfrut, awokado i krewetki, doprawić do smaku, dobrze wymieszać.
W głębokim talerzu lub salaterce wyłożyć liście z różnych rodzajów sałat, wyłożyć na nie zmiksowany wcześniej grejpfrut, udekorować wiejskim serkiem ziarnistym i polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.