Awokado to owoc stosunkowo niezbyt często wykorzystywany w polskiej kuchni. Głównie dlatego, że nie jest powszechnie dostępny w każdym sklepie. Jego cena też bywa dość wygórowana. Niejednokrotnie sami nie wiemy co można z nim zrobić i do jakiej potrawy je wykorzystać. Postaramy się Wam podpowiedzieć, jak smacznie i zdrowo można je przygotować!

Awokado znane jest w naszym kraju także pod nazwą „smaczliwka” lub „owoc maślany”. Powszechnie jednak rozpoznawalne jest pod tradycyjną – awokado. Pomimo tego, że w Polsce sztuka kulinarna nie wykorzystuje go do przygotowania tradycyjnych potraw, istnieje cała gama przepisów z nim w roli głównej.

Awokado bowiem pomimo swoje delikatnego smaku posiada szereg właściwości zdrowotnych. Przy jego zakupie trzeba jednak szczególnie zwracać uwagę na to, by owoc był dojrzały. Jego miąższ powinien być miękki i wyczuwalny pod skórką. Po przepołowieniu jego konsystencja powinna posiadać mazistą konsystencję, którą z łatwością rozgnieciemy widelcem.

Awokado posiada bardzo dużą zawartość tłuszczów, które są tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka jak masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia. Badania naukowe pokazały, że owoc awokado pomaga w obniżaniu poziomów cholesterolu.

Owoc ten jest także bogatym źródłem białka i karotenów. Zawiera również witaminy , takie jak: B1, B2, B6, E, D, C. Ze względu na to, że nie posiada w sobie cukrów, polecany jest diabetykom.
Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry i odżywiają cerę.

W kuchni awokado możemy wykorzystywać do wielu potraw. Najbardziej tradycyjnym sposobem na jego podanie jest przekrojony na pół i skropiony sokiem z cytryny (by nie ściemniał). Świetnie nadaje się do kanapek przyprawiony solą, pieprzem i oliwa z oliwek. Z powodzeniem możemy dodać go sałatek, koktajlów warzywnych, a także przygotować na jego bazie tradycyjny, meksykański sos - guacamole,. Podawać możemy go jako dip do chipsów, warzyw, tortilli czy nawet chleba.

Przepisy, które warto wypróbować:

Guacamole

Składniki:

2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco
Chipsy lub nachosy
1/3 małego pęczka kolendry
1/2 czerwonej papryczki chilli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
sól

Sposób przygotowania:

Rozgnieć widelcem awokado, skrop sokiem z cytryny i dodaj wycisniety przez praskę czosnek. Następnie dodaj kolejno resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj z chipsami nachos lub tortillą.


Sałatka z awokado i mozzarelli

Składniki na 2 porcje:

1 awokado
sok z 1/4 cytryny
sałata lodowa
biała mozzarella w kulce
roszponka lub rukola

Winegret cytrynowy:

2 łyżki (30 ml) oliwy extra vergine
1 łyżka (15 ml) soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki musztardy dijon
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki winegretu w miseczce. Awokado obierz, przekrój na pół i wyjmij pestkę. Pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Na talerzach rozłóż liście sałaty lodowej, awokado oraz mozzarellę. Dodać roszponkę lub rukolę, oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, polać winegretem cytrynowym.

Szaszłyki z awokado i szynką parmeńską

Składniki:

3 awokado
1 puszka anchovies
200 g szynki parmeńskiej
200 g emmentalera
sos sojowy

Sposób przygotowania:

Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie z dodatkiem sosy sojowego. Pozostaw na 10 minut. Pokrój awokado, ser w kostkę, szynkę - w mniejsze plasterki. Nadziewaj składniki na patyczki. Podawaj z sosem sojowym.