Ułóżcie tradycyjną świąteczną jagnięcinę w okręgu z duszonych pomidorów i żurawiny, pozwólcie aby świeży i owocowy zapach wniósł odrobinę wiosny do waszej kuchni. Zapewniamy, że piękny rubinowy kolor Cranberry z każdej Wielkanocnej potrawy stworzy wykwintne kulinarne dzieło sztuki.
Składniki na 4 porcje:
400 g combra jagnięcego
750 g pomidorów
4 szałwie
80 g suszonych żurawin
1 cebula
2 goździki
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sól, chili, pieprz
Przygotowanie:
1. Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę stołową oliwy z oliwek i podsmażyć mięso
z obu stron. Następnie piec w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 12-15 minut.
2. Pomidory przekroić i parzyć w gorącej wodzie przez 1 minutę. Zdjąć z nich skórę i pokroić
w trójkąty. Szałwię umyć, osuszyć i usunąć liście z łodyg.
3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Rozdrobnić orzechy.
4. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i szałwię,
a następnie dusić przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać żurawiny. Doprawić solą, chili i pieprzem.
5. Mięso pokroić w plastry. Rozcieńczyć wytopiony tłuszcz dodając niewielką ilość gorącej wody
i dodając pomidory.
Przystawka: Podawać z bagietką lub kluskami noodles, np. Tagliatelle
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 348 kcal / 1460 kJ
Białko: 29,2 g
Tłuszcz: 16,7 g
Węglowodany: 22 g