Babka to tradycyjne ciasto, nawet Ci z nas, którzy preferują inne, słodkie wypieki nie wyobrażają sobie bez niej Wielkanocy. Nadchodzące Święta, to doskonała okazja do spotkań towarzyskich i przyjmowania gości. Czym ich zaskoczyć? Podajmy babkę z wyśmienitą, czekoladowo - advocaatową polewą.

Składniki

Ciasto
·    3  łyżki  wódki  Żytniej
·    25 dag. miękkiej  margaryny
·    20 dag  
·    1 opakowanie cukru waniliowego
·    4 jajka
·    25 dag mąki
·    1 łyżeczka proszku do pieczenia
·    20 dag rodzynek
·    cynamon, mielone goździki, mielona gałka muszkatałowa
Polewa
·    małe opakowanie (ok 120 gram) serka waniliowego homogenizowanego
·     1/3 szklanki Advocaata
·    Pół tabliczki gorzkiej czekolady
·    dwie łyżeczki żelatyny i woda do rozpuszczenia tejże

Etapy przygotowania

Ciasto: rodzynki  przełożyć do miseczki, zalać wodą, dolać 3 łyżeczki wódki Żytniej. Moczyć około 30 minut. Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym, dodając jajka, tak aby powstała gęsty krem. Następnie, przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami (cynamon, goździki, gałka muszkatałowa) dodawać do powstałej masy, mieszając mikserem. Dodać rodzynki. Foremkę do babki natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Pieć około 1,5 godziny w temperaturze 160  do 180 stopni.

Polewa: żelatynę rozpuścić  w niewielkiej ilości wody i wystudzić. Serek homogenizowany  wymieszać z likierem, wlać żelatynę i rozpuszczoną gorzką czekoladę, odstawić   na około 10 minut.  Gęstniejącą polewę wymieszać  łyżką, żeby nie pozostawiać grudek. Powoli polewać babkę. Dla lepszego efektu wizualnego, można wierzch ciasta pokryć kolorową posypką.