Składniki
Ciasto
· 3 łyżki wódki Żytniej
· 25 dag. miękkiej margaryny
· 20 dag
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 4 jajka
· 25 dag mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 20 dag rodzynek
· cynamon, mielone goździki, mielona gałka muszkatałowa
Polewa
· małe opakowanie (ok 120 gram) serka waniliowego homogenizowanego
· 1/3 szklanki Advocaata
· Pół tabliczki gorzkiej czekolady
· dwie łyżeczki żelatyny i woda do rozpuszczenia tejże
Etapy przygotowania
Ciasto: rodzynki przełożyć do miseczki, zalać wodą, dolać 3 łyżeczki wódki Żytniej. Moczyć około 30 minut. Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym, dodając jajka, tak aby powstała gęsty krem. Następnie, przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami (cynamon, goździki, gałka muszkatałowa) dodawać do powstałej masy, mieszając mikserem. Dodać rodzynki. Foremkę do babki natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Pieć około 1,5 godziny w temperaturze 160 do 180 stopni.
Polewa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wystudzić. Serek homogenizowany wymieszać z likierem, wlać żelatynę i rozpuszczoną gorzką czekoladę, odstawić na około 10 minut. Gęstniejącą polewę wymieszać łyżką, żeby nie pozostawiać grudek. Powoli polewać babkę. Dla lepszego efektu wizualnego, można wierzch ciasta pokryć kolorową posypką.