Na naszym rynku dostępnych jest wiele preparatów i mieszanek ziołowych, które mają wspomagać trawienie i w cudowny sposób zwalczyć nadwagę. Niejednokrotnie jednak nie zauważamy w czasie ich stosowania większych zmian i utwierdzamy się w przekonaniu, że bez diety i ćwiczeń fizycznych ani rusz. Owszem, najlepiej byłoby połączyć te wszystkie metody odchudzania, by efekt był naprawdę widoczny.
Wybierając herbatę, która pomoże nam regulować przemianę materii i spalać tłuszcz, najlepiej wybrać się do apteki lub sklepu zielarskiego. Możemy także skorzystać z ofert zaufanych sklepów internetowych. Pamiętajmy jednak, że długotrwałe picie herbatek odchudzających może doprowadzić do poważnego rozregulowania pracy jelit, ale także do zniszczenia naturalnej flory bakteryjnej. Większość mieszanek odchudzających posiada skoncentrowane składniki, które niekoniecznie będą odpowiednio dopasowane do potrzeb naszego organizmu. Lepiej więc przed ich trwałym zastosowaniem zapytać swojego lekarza o możliwość ich spożywania. Być może doradzi nam też konkretny rodzaj herbaty, który będzie dla nas najodpowiedniejszy.
Najczęściej stosowanymi herbatami o właściwościach odchudzających są herbaty czerwone- Oolong, Puszong lub Pu-erh. Ta ostatnia jest najbardziej spotykana, a zarazem najskuteczniejsza w walce z nadwagą. Wspomaga trawienie, a zarazem przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Warto pić 5–6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie, do pół godziny po każdym posiłku. Wybierajmy herbatę liściastą- taka jest o wiele zdrowsza. Zawiera ona większą ilość związków, takich jak: wapń, magnez, żelazo, witaminę E, selen, aminokwasy, flawonoidy, czy alkanoidy. To właśnie dzięki nim herbata czerwona polecana jest odchudzającym się- już po miesiącu jej stosowania możemy stracić nawet do 9 kg.
Pamiętajmy, by osiągnąć taki efekt, nie możemy słodzić herbaty. By zaparzyć napar- zalewamy liście Pu-erh wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie musimy usunąć listki, by herbata nie nabrała goryczy.