Składniki na 4 porcje:
400 g schabu
Sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
2 łyżki stołowe pesto bazyliowego
Sok z 1 pomarańczy
1 łyżka stołowa musztardy Dijon
Sól, pieprz
80 g suszonych żurawin
1 pomarańcza
Kilka liści bazylii
Sposób przygotowania:
1. Schab natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć schab z obu stron. Następnie piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok 15-20 minut.
2. Pesto bazyliowe zmieszać z sokiem z pomarańczy i musztardą. Doprawić solą i pieprzem. Żurawiny pokroić i dodać do pesto.
3. Schab pokroić w plastry i polać sosem. Pomarańczę obrać, podzielić na części usuwając białe skórki. Plastry schabu z kawałkami pomarańczy i liśćmi bazyli włożyć do zamykanego pudełka, które można zabrać ze sobą na piknik.
Przystawka: bagietka
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 100 g świeżych żurawin podgrzać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru, mieszając. Odstawić do ostygnięcia i dodać do sosu.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 235 kcal / 983 kJ
Białko: 23,1 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 19 g