Kolejny przepis z serii naszych żurawinowych pyszności. Zobaczcie, jak w 15 minut przygotować smakowitą, rybną potrawkę.

Składniki na 4 porcje:

150 g ogórka
600 g filetu z molwy
1 pęczek kopru
40 g suszonych żurawin
1 łyżka stołowa oleju
200 ml lekkiego buliony drobiowego (błyskawicznego)
200 ml śmietany
3 łyżki stołowe lekkiej zaprawki do sosu
2-4 łyżeczki soku z cytryny
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ogórek opłukać, obrać, przekroić na pół i pociąć na paseczki. Żurawinę pokroić. Filet z molwy umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.

2. Olej rozgrzać na teflonowej patelni i usmażyć filet. Zdjąć usmażony filet z patelni, a do powstałego sosu dodać bulion i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać zaprawkę i gotować przez 1 minutę, mieszając. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

3. Filet, ogórek i żurawiny dodać do sosu i dusić przez ok. 4 minuty.

4. Koper umyć, osuszyć i drobno pokroić. Ponownie doprawić sos i dodać koper.

Podawać z ryżem.


Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 280 kcal  / 1165 kJ
Białko: 30,3 g
Tłuszcz: 9,7 g
Węglowodany: 17 g