Składniki na 4 porcje:
4 polędwice wołowe po 180 g każda
80 g sera gorgonzola
4 łyżeczki marynowanej zielonej papryki (ze słoika)
80 g suszonych żurawin
1 łyżka stołowa oleju
300 ml czerwonego wina
1 łyżka stołowa zaprawki do sosu
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Polędwice natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej i usmażyć na nim polędwice z obu stron.
2. Zdjąć z patelni polędwice. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać czerwone wino. Ser gorgonzola podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię. Dodać zieloną paprykę, a następnie doprawić solą i pieprzem. Polędwice włożyć ponownie na patelnię i dusić w sosie na wolnym ogniu przez 6-8 minut.
3. Zdjąć z patelni polędwice. Do sosu dodać zaprawkę i pozostawić na ogniu przez 1 minutę, mieszając. Dodać żurawiny, podgrzać i doprawić solą i pieprzem.
Podawać z zielonym groszkiem lub z liśćmi szpinaku i bagietką lub z gotowanymi ziemniakami.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 397 kcal / 1668 kJ
Białko: 44,4 g
Tłuszcz: 18,9 g
Węglowodany: 11 g