Dlaczego witamina A jest tak ważna dla naszego organizmu:
• utrzymuje prawidłowy stan błon śluzowych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i moczowego
• zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów
• zapewnia prawidłowy rozwój płodu u kobiet w ciąży
• pełni istotną rolę w procesie prawidłowego widzenia
• posiada działanie przeciwnowotworowe
• przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, zarówno pokrywających, jak wydzielniczych i czuciowych
• utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci
Kiedy witaminy A jest za mało w naszym organizmie mogą towarzyszyć nam podobne objawy:
• kruche, wolno rosnące paznokcie
• suchość skóry, czasem objawiająca się zaczerwionymi obszarami
• brak apetytu
• ślepota zmierzchowa (tzw. "kurza ślepota")
• pogorszenie wzroku
• łuszczyca
• rogowiec dłoni i stóp
• trądzik pospolity
• łysienie plackowate
• skłonności do biegunek
• złe samopoczucie
• suche, łamliwe włosy
• zahamowanie wzrostu u dzieci
• bezpłodność
Witaminę A (głównie β-karoten) znajdziemy przede wszystkim w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Zawierają ją także warzywa: marchew, pomidory, papryka, szczaw, gorszek zielony, boćwina, liście brokułu, ziemniaki, jarmuż, szpinak, dynia, kapusta. Witaminę A możemy dostarczyć do organizmu również poprzez spożycie: masła, jaj, mleka, sera, mango i melonów. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A dla organizmu wynosi 700 mikrogramów (to może być np. 50g surowej marchewki).