Dla wielu osób jest to również doskonała okazja do przyjrzenia się żywieniowym zwyczajom członków rodziny. Wykorzystajmy chwile spędzone razem do zastanowienia się, czy na co dzień udaje się nam odżywiać w sposób racjonalny i czy nasza dieta zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki.
Co wiemy o tłuszczach?
Większość rodziców ma świadomość, że białka oraz węglowodany są niezbędnymi składnikami zdrowej diety. Jest jednak jeszcze jeden istotny element, o którego jakość i ilośćpowinniśmy zadbać – tłuszcz. Podczas zrealizowanego na zlecenie marki Rama badania na temat wiedzy matek o tłuszczach, 86% respondentekzdecydowanie zadeklarowało, że tłuszcze powinny być elementem codziennej zbilansowanej diety. Badane nie są jednak zgodne co do tego, ile tłuszczów powinno znajdować się w codziennym pożywieniu.
Tłuszcze – ważna ilość i jakość
Tymczasem tłuszcz jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia, gdyż odgrywa znaczącą rolę w dostarczaniu energii dla organizmu oraz przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D i E. Każdego dnia 30% energii dostarczanej wraz z pożywieniem powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Warto przy tym zaznaczyć, że są tłuszcze dobre dla organizmu oraz takie, które spożywane w nadmiarze negatywnie na niego wpływają. Jak wynika z badania przeprowadzonego dla marki Rama, matki dzieci w wieku 1-12 lat posiadają względnie dobrą wiedzę na temat tłuszczów - nienasycone tłuszcze oraz niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe zostały rozpoznane, jako „dobre” tłuszcze przez prawie połowę respondentek (odpowiednio 46 i 43%).
Dobre dla rodziców, dobre dla dzieci
Dobre tłuszcze są ważnym elementem wpływającym na rozwój dzieci - wzrost oraz odnowę komórek, a także poprawne rozwijanie się mózgu. Pozytywnie oddziałują także na poziom cholesterolu we krwi, nie dopuszczając tym samym do rozwijania się choroby wieńcowej. Z drugiej strony, nadmiar tłuszczów nasyconych przyczyniają się w dłuższej perspektywie czasu do podwyższenia poziomu złego cholesterolu, tym samym zwiększając ryzyko pojawienia się chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym.
Codzienna praktyka żywieniowa
Najlepszym sposobem na skomponowanie diety bogatej w dobre tłuszcze jest wybieranie produktów przygotowywanych na bazie oleju roślinnego. Tego rodzaju tłuszcze, zazwyczaj określane są na etykietach pod nazwą tłuszczów wielonienasyconych. Dobre tłuszcze znajdziemy w oliwie, olejach roślinnych, tłustych rybach morskich, a także w wysokiej jakości miękkich margarynach. Spożycie tłuszczów nasyconych, będących głównie pochodzenia zwierzęcego powinno być ograniczone. Aby zachować odpowiednią jakość oraz ilość tłuszczów w codziennym żywieniu, nie trzeba radykalnie zmieniać domowego menu. Dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie w przypadku smażenia masła olejem rzepakowym. Przygotowując kanapki warto uwzględnić wysokiejjakości miękką margarynę, która zapewni porcję niezbędnych tłuszczów zwłaszcza w towarzystwie popularnych składników kanapkowych – serów i wędlin, które są źródłem tłuszczów zwierzęcych - mówi dr Agnieszka Kowalik, specjalista ds. żywienia.