Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przy-rody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami. Miasto przyciąga topowymi restauracjami od-znaczonymi gwiazdkami Michelin oraz przytulnymi knajpkami oferującymi prze-pyszne jedzenie i domową atmosferę.

W klimatycznych kawiarniach, oprócz kawy i wypieków, znajdziemy ukojenie po całodniowym zwiedzaniu miasta. A jeżeli to za mało, zawsze można udać się do nieco bardziej nietypowych miejsc, jak restauracja znajdująca się na terenie dawnej fabryki lub taka, z której można podziwiać, zapierającą dech w piersiach, panoramę miasta. 

Miasto może pochwalić się ogromną kulinarną kreatywnością. Szczególnie przyjemnie robi się w Zurychu wiosną i latem, kiedy można delektować się pysznościami na świeżym powietrzu, w otoczeniu bujnej zieleni lub w ogródkach przy brzegu rzeki. Miłośnicy potraw z grilla powinni zajrzeć do baru Vorderer Sternen, który słynie z najlepszej tego typu kuchni. W chłodniejsze dni można wybrać się do legendarnej restauracji Kronenhalle, miejsca cieszącego się dużą popularnością wśród hollywoodzkich gwiazd. Goście mogą się tu delektować wyśmienitym jedzeniem w otoczeniu prawdziwej sztuki oryginalnych obrazów Picassa i Miró. Amatorzy kuchni jarskiej, powinni koniecznie spróbować dań serwowanych w Hiltl, najstarszej restauracji wegetariańskiej w Europie oraz w Tibits, pierwszym tego typu miejscu z daniami na wynos. Ciekawym punktem na kulinarnej mapie Zurychu, jest także Blinde Kuh, pierwsza na świecie restauracja pro-wadzona przez osoby niewidome, w której panuje kompletna ciemność.

Lokalne gwiazdy kuchni

Kulinarny Zurych, został doceniony nie tylko przez smakoszy lokalnej kuchni, ale także przez autorytety w dziedzinie gastronomii. Ponad 40 tutejszych restauracji zostało odznaczonych punktami przyznawanymi przez prestiżowy przewodnik Gault Millau, a trzech pracujących w Zurychu szefów kuchni otrzymało po 1 gwiazdce Michelin: Marcus G. Lindner z restauracji Mesa, Martin Surbeck z restauracji Sein oraz Christian Nickel z resturacji Spice w hotelu Rigiblick. Jednak tutejszą gwiazdą, jest niewątpliwie Heiko Nieder, szef kuchni w restauracji Dolder Grand, zdobywca 17 punktów Gault Mil-lau oraz dwóch kulinarnych Oscarów – gwiazdek Michelin. Jego kuchnię charakteryzuje nie-samowicie szeroki i różnorodny wachlarz dań, wynikający z miłości do eksperymentowania. Nieder dba o podniebienia gości, serwując im takie przysmaki jak np.: langustę z kukurydzą, chleb miodowy z kawiorem d’Aquitaine, turbota (skarp) w towarzystwie ostryg i cykorii, czy homara podawanego z truskawkami, buraczkami oraz nasturcją. Jego wy-obraźnia nie ma granic, co doceniają entuzjaści dobrej kuchni z całego świata.

Panie, Panowie, szwajcarska czekolada!  

Niewiele osób wie, że korzenie uprawy kakao sięgają roku 600 n.e., kiedy to Majowie zamieszkujący tereny Ameryki Środkowej, używali ziaren kakaowca do przyrządzania sycącego i bardzo popularnego napoju o nazwie “xocolatl”, od którego to słowa wywodzi się współczesna nazwa czekolady. W XVI wieku, hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli pierwsze ziarna kakaowca do swojej ojczyzny, skąd rozpowszechnili je na całą Europę. W tamtych czasach, czekolada w formie pitnej była nie tylko szalenie modna, ale i określała status społeczny, zwłaszcza w kręgach arystokratycznych. W 1819 roku, w miejscowości Corsie, Szwajcar François-Louis Cailler, otworzył jedną z pierwszych fabryk czekolady na świecie. Zaraz po tym, szaleństwo na punkcie czekolady, jej produkcji, jak i smakowania, ogarnęło cały kraj. Kolejnym znanym prekursorem szwajcarskiej czekolady był Rudolf Sprüngli, który w 1845 roku otworzył pierwszą fabrykę czekolady w Zurychu. Dziś szwajcarskie wyroby czekoladowe cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Świadczy o tym choćby fakt, że pierwsze skojarzenie ze Szwajcarią, to najczęściej „czekolada”.

Niemal na każdej większej ulicy w Zurychu, można znaleźć sklepy specjalizujące sięw bajecznych wyrobach czekoladowych. Jednym z najbardziej polecanych przez lokal-nych znawców czekoladowej sztuki jest sklep wspomnianego już wcześniej Rudolfa Sp-rüngli - Confiserie Sprüngli, słynący z legendarnych ciasteczek Luxemburgerli, czyli makaroników w najróżniejszych smakach i kolorach. Kolejnymi, godnymi polecania, miej-scami są: słynący z eleganckich trufli z szampańskim nadzieniem sklep Teuscher, Vollenweider, w którym można spróbować kultowego ciasta „żyrafa”, robionego według ściśle tajnego przepisu, a także Markus, zlokalizowany na najmodniejszej ulicy w Zurychu - Bahnhofstrasse, oferujący klientom możliwość podpatrzenia sztuki przyrządzania pralinek, dzięki specjalnym pokazom na żywo.

Czekolady używa się także do  produkcji popularnych zuryskich ciasteczek -  “Hüppen” (na zdjęciu), czyli dwukolorowych kruchych rureczek z orzechowym wypełnieniem. Warto dodać, że ten lokalny przysmak, robiony jest z produktów najwyższej jakości, w tym najlepszej czekolady. To jedna z najpopularniejszych, a przy okazji najsmaczniejszych, pamiątek z wizyty w Zurychu.  

Kulinarny podbój miasta – polecane adresy  

1)    Zunfthaus zur Wagg, Münsterhof 8 – to idealne miejsce dla wszystkich ceniących eleganckie wnętrze, kreatywność w kuchni oraz najwyższą jakość.

2)    Les Halles, Pfingstweidstrasse 6 – mieszcząca się na terenie dawnego magazynu, w najmodniejszej dzielnicy miasta Zurich- West, restauracja oferuje kuchnię śródziemnomorską. Dodatkowo, znajduje się tu market z produktami ekologicz-nymi. 

3)    Hiltl, Sihlstrasse 28 – otwarta w 1898 roku przez Ambrosiusa Hiltl’a, była  pierwszą wegetariańską restauracją w Europie. Tutejsze menu oferuje ponad 100 przepysznych jarskich dań.

4)    LaSalle, Schiffbaustresse 4 – restauracja znajduje się w przepięknym, zbudowa-nym ze szkła, kompleksie teatralnym Schauspielhaus. Króluje tu kuchnia francu-ska oraz włoska.

5)    Die Waid, Waidbadstrasse 45 – to idealne miejsce dla wszystkich, którzy lubią delektować się znakomitym jedzeniem na świeżym powietrzu, a to za sprawą dużego tarasu, z którego można podziwiać panoramę miasta.

6)    Lake Side, Bellerivestrasse 170 – bar, restauracja i ogromna sala bankietowa, a wszystko to nad Jeziorem Zuryskim. Miejsce słynie z wybornych dań rybnych, owoców morza oraz sushi.

7)    Pavillon at Baur Au Lac, Talstrasse1 – z każdego okna restauracji, rozpościera się przepiękny widok na panoramę miasta. 15 punktów przyznanych przez prze-wodnik Gault Millau mówi samo za siebie.

8)    Mesa, Weinbergstrasse 75 – restauracja prowadzona przez zdobywcę 18 punktów Gault Millau oraz gwiazdki Michelin, Markusa G. Lider’a. Fantastyczna atmosfera miejsca przeplata się z wyśmienitą kuchnią katalońską.

9)    Widder, Rennweg 7 – prowadzona przez Alexandra Karolla, restauracja znajduje się w pięciogwiazdkowym hotelu o tej samej nazwie. Tutejsze menu to połączenie tradycyjnych szwajcarskich dań z wpływami śródziemnomorskimi oraz azjatyckimi.

10)    Café Conditorei Schober, Napfhasse 4 – to wymarzone miejsce dla osób, które lubią łakocie. Zlokalizowana w samym sercu zuryskiej starówki, idealnie nadaje się na odpoczynek po dniu pełnym atrakcji, oraz na spotkanie z przyjaciółmi. Oprócz aromatycznej kawy, serwowane są tu jedne z najlepszych ciast w mieście oraz ręcznie robione pralinki.