Składniki na ok. 10 sztuk:
Ciasto:
500 g mąki
1 opakowanie drożdży w proszku
250 ml letniego mleka
100 g cukru
75 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu w proszku
450 ml mleka
40 g cukru
125 g suszonych żurawin
30 orzechów włoskich
1 opakowanie maku (250 g)
Dodatkowo:
50 g dżemu morelowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypać do miski i wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, cukier i masło. Zagnieść ciasto za pomocą robota kuchennego. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby ciasto urosło.
2. Budyń zmieszać ze 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do zagotowanego mleka dodać mleko z budyniem i gotować, mieszając. Żurawiny pokroić i dodać do mleka (zostawić 2-3 łyżki stołowe żurawin na później). Orzechy rozdrobnić i zmieszać z makiem.
3. Ciasto drożdżowe zagnieść i podzielić na ok. 10 równych części. Z każdej części uformować kulkę i rozgnieść ją dłonią. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na niej porcje ciasta. Na każdą porcję nałożyć budyń i mak. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok 18-20 minut.
4. Dżem zmieszać z 1 łyżką stołową wody i zagotować, następnie przecisnąć przez sito i posmarować nim tarteletki. Posypać pozostałymi żurawinami.
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin podgrzewać w 1 łyżce stołowej wody z dodatkiem 2 łyżek stołowych cukru przez 3-4 minuty, mieszając. Żurawiny osuszyć i dodać do budyniu.
Wartości odżywcze (1 tarteletka):
Wartość energetyczna: 485 kcal / 2030 kJ
Białko: 9,3 g
Tłuszcz: 14,4 g
Węglowodany: 80 g