Truskawka jest absolutnym ponadczasowym hitem. Jej popularności nie przebije najnowsza wersja iPhone’a, ani nawet rozdanie Oskarów. Jest gwiazdą w swojej klasie. Każdego roku wyczekują na jej sezon wszyscy, którzy nie mają uczulenia na ten wyśmienity owoc. Z truskawką można robić w zasadzie wszystko.
Świetnie odnajdzie się w koktajlu, deserze czy sałatce. Możemy z niej zrobić dżem lub zjeść po prostu z krzaczka. Oprócz walorów smakowych, ma właściwości lecznicze. Poprawia również urodę.


Od czego się wszystko zaczęło

A no od tego, że truskawka to tak naprawdę poziomka, a właściwie mieszaniec jej dwóch gatunków: poziomki wirginijskiej z chilijską. Nasza poziomka ananasowa, zwana po prostu truskawką jest więc korzeniami Amerykanką. Na nasz kontynent przybyła pod koniec XVIII wieku i od razu upodobała sobie Hiszpanię, która zwana jest stolicą truskawki. My jednak nie musimy się niczego wstydzić. W uprawie truskawek zajmujemy wysokie miejsce i jesteśmy ważnym graczem na tym rynku, a nasza rodzima odmiana Dukat świetnie sprawdza się w przetworach. Jako roślina dobrze się uprawia. Lubi klimat umiarkowany, chociaż nie lubi chwastów. Niektóre krzaczki osiągają wysokość nawet pół metra. Najlepsze i najsłodsze są  owoce dojrzewające na słońcu.


Witamina c, bromelina i żelazo
Truskawka nie tylko ładnie wygląda na zewnątrz. Również jej wnętrze jest bardzo bogate. Przede wszystkim truskawki są źródłem witamin: C, A, B i PP. Chociaż truskawka w 90% składa się z wody, znajdziemy w niej również spore ilości magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Informacja ta jest szczególnie ważna dla Pań w ciąży, gdyż mogą uzupełniać w ten sposób jego braki- mówi Izabela Załęska kosmetolog  Hotelu Dosłońce  Conference & SPA. Dojrzały owoc jest również źródłem bromeliny, ułatwiającej trawienie białek i poprawiającej kondycję osób, mających problemy wieńcowe. Osoby, które się odchudzają mogą więc zajadać truskawkę bez ograniczeń- oczywiście bez dodatków.  


Warzywa na truskawkowo
Chociaż truskawka jest owocem, wcale nie musimy podawać jej wyłącznie na słodko. Jej słodko kwaśny smak pozwala na wiele aranżacji. Oczywiście nie odradzamy zjadania truskawek ze śmietaną czy łykiem szampana, można przyrządzić ją jednak na wiele różnych sposobów, co pozwoli nie przejeść się nią. Truskawka pasuje szczególnie do sałatek na bazie zielonej sałaty, roszponki, czy rukoli z dodatkiem octu balsamicznego. Możemy do swojej ulubionej sałatki zielonej dodać kilka truskawek i sprawdzić, jak smakują. Truskawka wyśmienicie komponuje się z serami pleśniowymi.  Koniec sezonu, który w Polsce trwa zaledwie dwa miesiące,  nie oznacza rozstania z truskawkami na cały rok. Z powodzeniem można je mrozić lub kupić zimą.



Truskawka w tubce
Ze względu na zawartość składników mineralnych truskawki dobrze wpływają na włosy i paznokcie, ale ich składniki mogą dużo więcej. Jeśli chcemy wypróbować kosmetyków truskawkowych, szukajmy w liście składników wyciągu z tychże owoców- fragarię. Działa ona ściągająco i przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie się uszkodzeń skóry. Wyciąg z truskawek działa również nawilżająco, świetnie sprawdzi się dla osób z przesuszoną skórą. Truskawki to również bogate źródło antyoksydantów, kwasów i substancji, które ułatwiają regenerację skóry dojrzałej. Maseczkę truskawkową możemy w łatwy sposób zrobić w domu, mieszając truskawki z jogurtem doradza Izabela Zełęska  , kosmetolog ze Słonecznego  SPA w Hotelu  Dosłońce.