Pałeczki Salmonella są chorobotwórcze dla człowieka, jak i dla zwierząt. Wywołują ostre zatrucia pokarmowe. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy.
U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle od 6 do 72 godzin od momentu zakażenia, to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, bóle stawów, złe samopoczucie, nudności i wymioty. Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy bez jakichkolwiek objawów chorobowych.
Salmonellą możemy zarazić się poprzez spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, takie jak np. surowe mięso czy surowe jajka, a także produktów przygotowanych na ich bazie (majonezy, kremy, lody, zupy) oraz rozdrobnione przetwory mięsne, galaretki, pasztety, pierogi.
Zachorowaniu na salmonellę można zapobiec przez:
• mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków
• utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni
• przechowywanie żywności w niskiej temperaturze
• zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności
• wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami
• całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
• poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie, smażenie), które jest najłatwiejszym sposobem niszczenia drobnoustrojów