Różane Muffiny z Kremem
Składniki na ciasto na 6 muffinek:
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanka mleka
1/4 szklanka wody różanej
3 łyżki masła
Cukier utrzyj z jajkiem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę różaną oraz roztopione masło. Zmiksuj dokładnie na jednolite ciasto. Gotowe ciasto nakładaj do foremek na muffinki i piecz w 180 C przez 17 minut.
Składniki na puchaty krem na 6 muffinek:
2 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka wody różanej
Wszystkie składniki ubij ze sobą na średnim ogniu w misce położonej nad rondelkiem z gorącą wodą do czasu, aż masa będzie na tyle sztywna, że będzie tworzyć charakterystyczne szpice, które nie będą opadać.
Na ostudzone muffinki za pomocą rękawa cukierniczego i szerokiej gładkiej tylki nałóż puchaty krem. Muffinki włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj czekoladową polewę.
Składniki na polewę czekoladową na 6 muffinek:
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/2 łyżki oleju rzepakowego
Czekoladę wraz z olejem roztop w kąpieli wodnej. Następnie pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Do dekoracji:
różowe serduszka
super słodkie papilotki w serduszka
Gdy polewa ostygnie przelej ją do naczynia na tyle wąskiego, aby zmieściła się w nim muffinka. Wyjmij muffinki z lodówki. Teraz poszczególne muffinki chwyć za ich boki i zanurz je w polewie, tak aby przykryła ona całą puchatą czapeczkę. Muffinki odłóż np. na kratkę lub talerz. Ozdób je różowymi serduszkami, a następnie włóż do lodówki, aby czekolada zastygła.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu: Just My Delicious