Masz ochotę na smakowite dania lub przekąski, a jesteś na diecie? Włącz do swojego jadłospisu letnie owoce, które wspomagają odchudzanie!


Kolorowe, soczyste i pyszne – owoce kuszą nas swoim wyglądem, smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Z przyjemnością stosujemy balsamy do ciała na bazie owoców, perfumy o owocowym zapachu, czy maseczki i peelingi przygotowane ze świeżych truskawek lub mango. Od dziecka wiemy, że zwłaszcza cytrusy są źródłem witaminy C, wzmacniającej odporność, zawierają także cenne składniki odżywcze, takie jak potas, wapń czy magnez.  Mimo że jesteśmy świadomi dobroczynnych właściwościach owoców, bardzo często zapominamy włączać je do codziennego jadłospisu. Zwłaszcza kiedy jesteśmy na diecie zdarza nam się ich wręcz unikać. Głównym powodem wydaje się być przekonanie, że owoce są słodkie, czyli tuczące. Nic bardziej mylnego. Oczywiście są pewne grupy owoców wysokokalorycznych, należą do nich winogrona, oliwki, kokosy, a także wszystkie owoce suszone i w syropie. Nie powinniśmy spożywać ich zwłaszcza późnym wieczorem i w nadmiarze ponieważ, niestrawione powodują wzrost wagi. Jednak znaczna część owoców, zwłaszcza te, które są dostępne w sezonie letnim, może być składnikiem kuracji odchudzających. - Jeśli jesteśmy na diecie, wybierzmy owoce mające niską kaloryczność lub niski indeks glikemiczny, nie powodują one gwałtownego wzrostu cukru we krwi, są to np. maliny, grejpfruty, czy śliwki – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk firmy Naturhouse.


W naszym planie dietetycznym bez obaw możemy również umieścić truskawki, bogate w  witaminę C, B1, B2, oraz PP. 100 gram truskawek, to tylko 35 kcal, ponadto, zawierają cenny błonnik, który wypełnia żołądek, oczyszcza jelita i stabilizuje poziom cukru w organizmie. Cechują się również dużą  zawartość wody, co pozwala na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała. Podobne właściwości ma arbuz, który w ponad 90% składa się z wody. Wszystkie moczopędne owoce, wskazane są zwłaszcza osobom, które mają nadmiar płynów metabolicznych zatrzymanych w organizmie. Będąc na diecie nie musimy odmawiać sobie wiśni, mających w składzie skuteczny przeciwutleniacz - bioflawon. Dodatkowo zawierają one witaminy z grupy B, regulujące metabolizm i pobudzające trawienie. Od wieków znane są także prozdrowotne właściwości żurawiny, jej owoce zapobiegają infekcjom, usuwają wolne rodniki i chronią przed wrzodami żołądka. Lecznicze oraz dietetyczne działania niektórych owoców wykorzystywane są w produkcji suplementów diety. W preparatach wspomagających procesy odchudzania występują ekstrakty m.in. z papai, cytryny, borówki lub czarnego bzu.
Odpowiednio skomponowana kuracja odchudzająca powinna uwzględniać najważniejsze składniki odżywcze, w tym także owoce, które właściwie dobrane są nie tylko smacznym, ale również dietetycznym elementem naszego