Lista zakupów na 4 porcje:
• 800 g żeberek wieprzowych
• 100 g miodu
• 50 ml sosu sojowego
• 100 g marchewki
• 100 g selera
• 100 g pietruszki
• cebula
• 80 ml oleju
• 100 g czekolady
• 30 g Pieprzu czarnego młotkowanego Kamis
• 12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite Kamis
• Sól morska w młynku
• 1 łyżka przyprawy do żeberek
• 1 łyżka musztardy grillowej
• 80 g Czosnku w płatkach Specialite Kamis
Sposób przyrządzenia:
Żeberka pokrój na porcje natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek płatki i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi ziemniakami, chipsami.