Sezon grillowy trwa w najlepsze, dlatego już dziś podsuwamy Wam ciekawy sposób na żeberka z grilla. Czas przygotowania potrawy wynosi 50 minut.

Lista zakupów na 4 porcje:

•    800 g żeberek wieprzowych
•    100 g miodu
•    50 ml sosu sojowego
•    100 g marchewki
•    100 g selera
•    100 g pietruszki
•    cebula
•    80 ml oleju
•    100 g czekolady
•    30 g Pieprzu czarnego młotkowanego Kamis
•    12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite Kamis
•     Sól morska w młynku
•    1 łyżka przyprawy do żeberek
•    1 łyżka musztardy grillowej
•    80 g Czosnku w płatkach Specialite Kamis

Sposób przyrządzenia:

Żeberka pokrój na porcje natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek płatki i duś pod przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę, dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj. Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi ziemniakami, chipsami.