Koktajle świata autorstwa Davida Biggsa to kompendium wiedzy nie tylko o tym, jak przyrządzić drinka, ale także o tym, jak kultura i historia wielokrotnie zmieniały smak trunków.
Wielka radość miksowania koktajli polega na tworzeniu niepowtarzalnych, wyjątkowych smaków, których twórcą może być każdy z nas – Biggs przekonuje, że każdy koktajl może być małym, kulinarnym dziełem sztuki. Wystarczy posiadać podstawową wiedzę dotyczącą składników, rodzajów alkoholi, a także metod podawania drinków. Książka została podzielona na pięć głównych części. Każda z nich zawiera przepisy na drinki z różnych kontynentów. Czytelnik będzie miał okazję dowiedzieć się, jakie trunki popijała mafia w okresie prohibicji w Ameryce Północnej, a także jaki afrykański drink powstaje z owocu szerokolistnego kaktusa. Oprócz przepisów, David Biggs prezentuje najważniejsze informacje odnośnie gatunków alkoholi i rodzajów owoców, które są dodawane do koktajli.
Koktajle świata to doskonała propozycja dla wszystkich smakoszy wytrawnych i wyszukanych trunków. Książka jest bogato ilustrowana, a każdy przepis klarowny i łatwy do wykorzystania. Dodatkowo lekturę wzbogacają opisy najsłynniejszych barów świata. David Biggs stworzył kompletny przewodnik po świecie alkoholi, w którym przekonuje, że tworzenie drinków to coś, co trzeba zrobić w swoim własnym, niepowtarzalnym stylu.