Fot. D. Wdowińska-Rozbicka
Nie dziwi więc fakt, że to właśnie latem cieszą się największym powodzeniem.
- Wafle ryżowe są niskokaloryczne, nie zawierają cholesterolu i możne je łączyć w wieloma dodatkami – mówi Małgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk współpracująca z firmą Good Food, producentem wafli ryżowych – Ich najcenniejszym walorem jest błonnik, który dodatkowo pomoże nam w oczyszczeniu organizmu z tłuszczów i zapewni prawidłową pracę jelit.
Na ich bazie w szybki sposób możemy przyrządzić apetyczną kanapkę lub pełnoziarnistą przekąskę na wieczorne przyjęcie. Żeby jednak uczta w pełni się udała, przyda się garść przepisów. W podróż po kulinarnych inspiracjach z walem ryżowym w tle zabiorą nas uczestnicy konkursu „Odkrywcy zdrowych przekąsek” zorganizowanego przez firmę Good Food.
Tartinki z jajecznicą z chilli
Składniki (1 porcja):
• Extra Cienki wafel od Good Food
• jajko
• papryczka chilli
• szczypta mielonej kolendry
• sól
• oliwa
• kiełki czarnej rzepy (lub inne)
• łosoś wędzony
• rzeżucha (lub bazylia)
Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy jajko i przyprawy. Smażymy, ciągle mieszając aż do uzyskania zwartej konsystencji. Następnie kładziemy na waflu kiełki i porcję jajecznicy. Na plastrze łososia układamy rzeżuchę (lub bazylię) i zwijamy wszystko w rulonik, który wkładamy w środek tartinki.
Kukurydziany sandwich z surimi
Składniki (1 porcja):
• 2 Extra Cienkie kukurydziane wafle Good Food
• 3 łyżeczki serka wiejskiego
• 1 paluszek surimi o smaku krabowym
• 1 liść sałaty
• 1 rzodkiewka
• plasterek cytryny
• garść szczypiorku
Rzodkiewkę, szczypiorek i krabowego paluszka kroimy na drobne kawałki. Na pierwszego wafla kładziemy pół liścia sałaty, pół serka wiejskiego i połowę pokrojonej rzodkiewki. Całość przykrywamy drugim waflem, na którym układamy pozostałe składniki. Na końcu sandwich dekorujemy plasterkiem cytryny i posiekanym szczypiorkiem.
Kanapka na dobry początek dnia
Składniki (1 porcja):
• Extra Cienki wafel Good Food
• garść rukoli
• 1 jajko przepiórcze
• sól
• suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
• 1/6 awokado
• 6 krewetek mrożonych
• łyżka kiełków
• 1/2 cytryny
Krewetki zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu (około 15-20 min). Ugotowane odcedzamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rukolę myjemy , suszymy i kładziemy na waflu. Następnie gotujemy jajko przepiórcze na twardo, kroimy na 4 części i wraz z drobno posiekanym awokado układamy na rukoli. Na wierzch dodajemy ostudzone krewetki. Kanapkę dekorujemy suszonymi pomidorami i kiełkami.
Wspomnienie lata
Składniki (1 porcja):
• Extra Cienki wafel Good Food
• 3 duże truskawki
• 1 łyżeczka łuskanego słonecznika
• 3 listki rukoli
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w wąskie plasterki. Następnie układamy je na waflu. Posypujemy pestkami słonecznika i dekorujemy liśćmi rukoli.
Kukurydziany stworek
Składniki (1 porcja):
• Extra Cienki kukurydziany wafel od Good Food
• margaryna/masło/serek topiony
• 1 plaster szynki
• 1 plaster żółtego sera
• 1 czarna oliwka
• 1 kawałek papryki
• pestki dyni
Wafel przykładamy do szynki i wykrajamy nożem jego kształt. Z żółtego sera wycinamy skrzydełka (jak na zdjęciu), a następnie – za pomocą słomki do picia - wykrawamy dziurki. Powstałe serowe koła zostawiamy do zrobienia oczek. Wafel smarujemy margaryną, masłem lub śmietankowym serkiem i kładziemy na nim wycięte koło z szynki. Następnie układamy serowe skrzydełka. Z oliwek i krążków serowych tworzymy oczka, a z papryki uśmiechniętą buzię. Z pestek dyni układamy wianuszek nad zrobionymi wcześniej oczami. Kukurydziany stworek to doskonała propozycja na przyjęcie z udziałem dzieci.
Wafel Ti Amo Caprese
Składniki (1 porcja):
• Extra Cienki wafel od Good Food
• 1 listek dekoracyjnej sałaty
• 1 plaster pomidora
• 1 plaster mozzarelli
• ½ łyżeczki oliwy z oliwek
• szczypta suszonych ziół prowansalskich
• 2 małe listki bazylii
Z plasterka mozzarelli wycinamy serce. Na waflu układamy kolejno: sałatę, plaster pomidora i serduszko z mozzarelli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami. Górę dekorujemy listkami bazylii.