Składniki:
Kulki mięsne:
1 bułka (najlepiej z poprzedniego dnia)
1 cebula
500 g mielonej wołowiny
1 łyżka stołowa ostrej musztardy
1 jajko
4 łyżeczki świeżego tymianku (ewentualnie 2 łyżeczki suszonego)
Sól, pieprz
100 g sera feta
1 łyżka stołowa oleju
Sos pomidorowy:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 puszka (450 g) krojonych pomidorów
100 g suszonych żurawin
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bułkę moczyć w wodzie przez ok. 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mieloną wołowinę zagnieść z cebulą, musztardą, jajkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Ser feta rozdrobnić. Bułkę rozdrobnić. Ser feta i bułkę dodać do mięsa i ugnieść na gładką masę.
2. Wilgotnymi dłońmi uformować z mięsa kulki. Podgrzać olej na teflonowej patelni i smażyć kulki mięsne przez ok. 10 minut.
3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na gorącej oliwie z oliwek aż się zarumieni. Dodać pomidory i dusić od 3 do 5 minut. Dodać żurawiny, a po chwili doprawić solą i pieprzem. Mięsne kulki zalać sosem.
Podawać z kaszą kuskus lub gotowanymi ziemniakami.
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 125 g świeżych żurawin dusić z pomidorami z dodatkiem 1-2 łyżek stołowych brązowego cukru.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 538 kcal / 2253 kJ
Białko: 30,5 g
Tłuszcz: 36,7 g
Węglowodany: 22 g