Za prekursorów diety „Poranny banan” uważa się parę farmaceutów- Hitoshi Watanabe i jego żona Sumiko. Kumiko Mori w ciągu miesiąca schudła ponad 7 kg jedząc codziennie na śniadanie banana (jednego lub dwa, w zależności od wielkości). Owoce należy popijać niegazowaną wodą mineralną o temperaturze pokojowej. Resztę posiłków możemy spożywać wedle własnych upodobań. Ostatni posiłek powinien być jednak zjedzony nie później niż o 20.
Z codziennego jadłospisu warto wyrzucić niektóre produkty, takie jak np. lody i alkohol, znacznie ograniczyć nabiał, a po kolacji odstawić słodycze. Dozwolona jest nawet słodka przekąska w ciągu dnia. Zachowując taką dietę możesz zrzucić nawet do 5 kg w ciągu miesiąca. Zwolennicy bananowej diety przekonują, że enzymy zawarte w tych owocach przyśpieszają trawienie i wydalanie, powodując szybką utratę wagi. Ponadto znaczenie skrobi, która daje uczucie sytości i pobudza spalanie tłuszczu. Inne badania wykazują, że niestrawiony błonnik może blokować wchłanianie niektórych węglowodanów.
Według dietetyków połączenie banana i wody daje dobre i niskokaloryczne śniadaniem (jeden banan to 72- 135 kcal), jednak po niedługim czasie znów odczuwamy głód. Warto więc popijanie banana wodą zastąpić np. jogurtem naturalnym czy zdrowym musli z mlekiem. Możemy również zaserwować sobie o poranku pyszny i odżywczy koktajl bananowy.