Czas przygotowania tej potrawy wynosi 25 minut. Podajemy przepis na porcje dla 4 osób.

Składniki:

1 duży pęczek marchewek
Sól
1 cytryna
30 g orzechów włoskich
2 łyżki stołowe masła
2 łyżki stołowe cukru
80 g suszonych żurawin
½ opakowania rzeżuchy

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obrać, pokroić na kawałki i gotować w posolonej wodzie przez 6-8 minut. Następnie, odcedzić, polać zimną wodą i ponownie odcedzić.

2. Cytrynę umyć i obrać, a skórkę pokroić na cienkie paski. Wycisnąć sok. Żurawiny pokroić,  a orzechy rozdrobnić.

3. Masło rozgrzać na patelni. Dodać marchewkę i posypać cukrem. Dodać skórkę cytryny i karmelizować marchew na średnim ogniu przez ok. 5 minut, przewracając co chwilę. Stopniowo dodawać sok z cytryny. Po 3-4 minutach dodać orzechy i żurawiny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać rzeżuchą.

Można podawać z piure z ziemniaków.



Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 211 kcal  / 881 kJ
Białko: 2,8 g
Tłuszcz: 9,5 g
Węglowodany: 30 g