Składniki na 12 muffinów:
Ciasto:
150 g masła
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany
4 łyżki stołowe soku z moreli (z puszki)
Starta skórka z 1 cytryny
150 g połówek moreli (z puszki)
125 g suszonych żurawin amerykańskich
12 papierowych foremek do muffinów
Dodatkowo:
4 łyżki stołowe dżemu morelowego
2 łyżeczki pokruszonych pistacji
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Do miski wsypać i zmieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć kwaśną śmietanę, jajka, sok z moreli i skórkę z cytryny, a następnie dodać masło. Odłożyć 2 połówki brzoskwini do późniejszej dekoracji. Pozostałe połówki moreli pokroić w kostkę i dodać do ciasta razem z cranberries (trochę żurawin zostawić do dekoracji).
2. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej włożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Następnie pozostawić, aby ostygły.
3. Dżem morelowy podgrzać i posmarować nim muffiny. Udekorować plastrami moreli, cranberries i pistacjami.
Czas przygotowania: 45 minut
Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 332 kcal / 1390 kJ
Białko: 3,9 g
Tłuszcz: 17,1 g
Węglowodany: 41 g