Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). Bardzo szybko swoją popularność zdobyła także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, najczęściej owocami, takimi jak np.: śliwki, truskawki, morele. W Niemczech natomiast bardziej popularne jest nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami nawet knedle podaje się jako dodatek do zup. W Czechach tradycyjną potrawą są natomiast knedliki jako dodatek do gulaszu mięsnego, pieczonej wieprzowiny lub sztuki mięsa z sosem. Obowiązkowo także z duszoną kapustą.
Korzystając z tego, że u w naszym kraju nie brakuje śliwek, warto wykorzystać te zdrowe owoce do przygotowania knedli. To idealna alternatywa na letni obiad lub smaczna kolację. Możemy podawać je polane bułką tartą lub śmietaną i posypane cukrem. Innym pomysłem będzie nałożenie na nie bitej śmietany i oprószenie na wierzchu cynamonem- palce lizać!
Knedle ze śliwkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg śliwek
1 jajko
20 dag mąki pszennej
sól
łyżeczka mąki ziemniaczanej
6 dag masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach (nie rozgotować). Ziemniaki obrać, przepuścić przez maszynkę. Wyłożyć na stolnicę. Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz jajka zagnieść ciasto. Śliwki umyć, wypestkować. Jeżeli są duże, rozciąć na pół. Z ciasta formować małe placuszki. Na każdym położyć śliwkę. Placki zlepiać i uformować w kulki. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Zamieszać, przykryć pokrywką i gotować ok. 3-4 minut. Knedle podawać polane masłem ze zrumienioną bułeczką lub śmietaną z cukrem i cynamonem.