Tym razem mamy coś dla spragnionych - przepis na koktajl z awokado, żurawiny, ogórków i mleka.
Składniki do przygotowania na 4 porcje:
1 mały ogórek
1 dojrzałe awokado
250 g płynnego, niskotłuszczowego jogurtu
1 limonka
1 mała zielona papryczka chili
4 łodygi kolendry
Sól, pieprz
Dodatkowo:
1 ogórek mini Kilka całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Drewniane szpikulce
Przygotowanie:
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w plastry. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Ogórek, awokado i jogurt włożyć do blendera. Limonkę opłukać i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok. Papryczkę chili opłukać i drobno pokroić. Kolendrę opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji, resztę posiekać. Skórkę z limonki, chili i kolendrę włożyć do blendera i wszystko razem zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Ogórek mini opłukać, przeciąć wzdłuż i pokroić w cienkie plastry. Nadziać na drewniany szpikulec razem z cranberries. Koktajl ponownie zmiksować i wlać do szklanek. Podawać ze szpikulcem z ogórkiem i cranberries.
Czas przygotowania: 25 minut + czas chłodzenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 168 kcal / 704 kJ
Białko: 4,9 g
Tłuszcz: 12,1 g
Węglowodany: 10 g