To nasza ostatnia propozycja na smakowite muffiny. Polecamy przetestować w swojej kuchni wszystkie przepisy!

Składniki na 12 muffinów:

Ciasto:
250 g batatów
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
125 ml oleju roślinnego
1 jajko
150 g niskotłuszczowego jogurtu
Kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
40 g bekonu
30 g orzechów włoskich
2 łyżeczki świeżego tymianku
125 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Dodatkowo:
12 papierowych foremek do pieczenia muffinów
12 małych pasków bekonu (25 g)
Tymianek

Sposób przygotowania:

1. Bataty obrać i pokroić w grubą kostkę. Gotować przez ok. 20 minut, aż zmiękną. Odcedzić i utłuc widelcem.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem cayenne i solą. W osobnym naczyniu dodać do siebie olej, jajka, jogurt i purée z batatów. Obie masy połączyć. Imbir obrać i drobno pokroić. Orzechy pokruszyć. Bekon pokroić w kostkę i smażyć, aż stanie się chrupiący. Dodać do ciasta imbir, bekon, orzechy, tymianek i cranberries.

3. W zagłębienia formy na muffiny włożyć papierowe foremki. Do każdej nałożyć ciasto. Piec w 175˚C (termoobieg: 160˚C) przez ok. 25-30 minut. Pozostawić, aby ostygły.

4. Paski bekonu smażyć, aż staną się chrupiące. Muffiny udekorować czerwoną papryką, a na wierzch położyć paski bekonu i tymianek.


Czas przygotowania: 1 godzina


Wartości odżywcze (1 muffin):
Wartość energetyczna: 298 kcal  / 1247 kJ
Białko: 4,3 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 33 g