Urządzanie przyjęć w ogrodzie stało się ostatnio bardzo modnym i często praktykowanym w Polsce zwyczajem. Oprócz ładnej pogody i dobrego nastroju, kluczowym elementem takich spotkań są grillowane przysmaki. Najczęściej serwowane dania to różnego rodzaju mięsa lub pieczone warzywa jak ziemniaki, czy cukinia. Dużo rzadziej na ruszt wrzucamy ryby. Często wydaje się, że ich dobre przyrządzenie jest kłopotliwe i czasochłonne. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Grillowanie ryb możemy sobie dodatkowo ułatwić na przykład poprzez korzystanie z gotowych marynat.
Równie smacznym, jak szybkim w przygotowaniu daniem jest łosoś teriyaki. Można go nie tylko grillować, ale też smażyć na patelni lub piec w piekarniku.
Składniki (4 porcje):
-4 filety z łososia bez skóry, każdy po około 200 g
-4 łyżeczki ziaren sezamu
- 4 łyżki sosu teriyaki
Sos można przygotować samemu lub użyć gotowej marynaty.
Składniki do sosu, jeśli robimy go sami:
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 szklanka rosołu wołowego
1/3 szklanka sosu sojowego
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
1/4 szklanki białego wina
Sposób przygotowania sosu:
1. Rozpuścić cukier i imbir w mieszance rosołu i sosu sojowego.
2. Doprowadzić do wrzenia.
3. Zmieszać mączkę z winem.
4. Dodać do rosołu z sosem.
5. Gotować na małym ogniu do zagęszczenia.
Przygotowanie łososia:
Podgrzać niewielką patelnię i wsypać na nią ziarna sezamu. Podgrzewać kilka minut, często mieszając, aż sezam stanie się złocisty i zacznie strzelać.
Łososia należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie polać sosem teriyaki. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu osączyć rybę z marynaty i grillować w oleju z obu stron na brązowo. Na koniec łososia posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Łososia można podawać wraz z makaronem chińskim lub ryżem i białym winem. Tak przygotowana potrawa będzie stanowiła doskonałe urozmaicenie przyjęcia na świeżym powietrzu i na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.