Zdrowie i uroda zależą głównie od tego jakich składników odżywczych dostarczamy naszemu organizmowi. Owoce i warzywa powinny być codziennymi elementami naszego jadłospisu. Nie każdy wie, że podzielone są na grupy kolorystyczne. Każdego dnia w naszym menu powinny się znaleźć produkty z każdej grupy.

Warzywa i owoce są produktami dostarczającymi witaminy, substancje mineralne, oraz błonnik. To właśnie w nich znajdziemy składniki, które zapewniają odpowiednie funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim mamy więcej energii, a mniej chorujemy. Właściwa ilość witamin to także piękniejszy wygląd, gdyż poprawia nam się kondycja włosów, paznokci i cery.

Aby łatwiej móc dopasować niezbędne produkty do diety, specjaliści podzielili warzywa i owoce na specjalne grupy kolorystyczne. W codziennym menu powinny znaleźć się produkty z trzech grup. Jednak zalecane jest, aby w codziennie zjadać warzywa i owoce z wszystkich pięciu.

Grupa zielona
Produkty z tej grupy są źródłem witamin C, A, E, K, minerałów i kwasu foliowego. Pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne oraz przeciwdziałają anemii.
Należą do niej: szpinak (zawiera dużą ilość sodu i potasu), sałata (zawierająca witaminę E, zwaną witaminą młodości i pobudzającą trawienie), brukselka, brokuły, ogórek, szparagi, kiwi (reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, zawiera też pektyny regulujące procesy trawienne), awokado (obniża poziom cholesterolu, ale uwaga jest kaloryczne), agrest (pozytywnie wpływa na przemianę materii, kości oraz zęby).

Grupa żółto – pomarańczowa
Produkty z tej grupy są ważnym źródłem beta karotenu, przeciwdziałają chorobom układu krążenia i niektórym nowotworom.
Należą do niej: marchew (zawiera najwięcej beta karotenu, doskonale wpływa na cerę, to także źródło błonnika), kalafior (źródło m.in. sodu, potasu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, czy witamin K, B1, B2, B6, C), brzoskwinie (zalecane przy chorobach serca), ananasy (podnoszący odporność organizmu i wzmagający trawienie białka), pomarańcze i cytryny (źródło witaminy C), banany (dodające energii i pomagające w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, a dzięki zawartości magnezu pozytywnie wpływającwe na pracę mózgu).

Grupa czerwona
Zawierają antocyjany (chroniące nasz wzrok oraz układ krążenia), likopen (dbający o serce, kości, przeciwdziałający nowotworom) oraz wiele witamin.
Należą do niej: pomidory (zawierające witaminę A, C, beta karoten oraz potas, a także witaminę K odpowiadającą za prawidłowy proces krzepnięcia krwi), papryka czerwona (słodkie odmiany zawierają najwięcej witaminy C spośród warzyw, jest również źródłem prowitaminy A, potasu oraz beta karotenu), buraki, jabłka (niezwykle ważne źródło błonnika pokarmowego), owoc granatu, czereśnie (zalecane przy reumatyzmie i chorobach serca), truskawki (zawierające fosfor, żelazo, wapń, witaminy A, C, B, PP, a także mangan pozytywnie wpływający na włosy).

Grupa fioletowa

To źródło antocyjaniny o właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych.
Należą do niej: bakłażan, ciemne winogrona (także z pestkami, które wzmacniają pracę serca i zapobiegają udarom mózgu), czarne porzeczki (z duża ilością witaminy C i żelaza, mające pozytywny wpływ na laktację).

Grupa biała
Produkty z tej grupy dostarczają flawonoidów (naturalne przeciwutleniacze, działają m.in. przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, wzmacniają odporność). Zawierają również allicyny działające antybakteryjnie, dające im jednocześnie charakterystyczny zapach.
Należą do niej: cebula (działa bakteriobójczo i obniża poziom cukru we krwi), czosnek, cykoria, kapusta pekińska (zawiera sód, potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy B1, B2, C), por.

Warto dodać, że im intensywniejszy kolor owocu, tym więcej zawiera on wartości odżywczych. Warzywa i owoce najlepiej spożywać surowe, dokładnie umyte. Intensywne gotowanie sprawia, że zostają pozbawione wartości odżywczych.