Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.


– Najbardziej lubimy to, co jest nam znane, ale idąc tym tropem, zamykamy się na nowe doznania smakowe. Nie bójmy się więc wprowadzać do codziennej diety nowych elementów i składników, dzięki którym możemy poczuć się lepiej – mówi Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, dietetyk firmy Sante. – Wprowadzenie kilku drobnych zmian podczas komponowania posiłków może mieć znaczący wpływ na urozmaicenie diety, a także ilość spożywanych przez nas tłuszczów i liczbę kilokalorii – przekonuje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna.

Z punktu widzenia zdrowia napoje sojowe są lepsze od mleka krowiego, ponieważ nie podnoszą stężenia cholesterolu, zawierają tylko niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto co jakiś czas zastępować danie mięsne sojowym odpowiednikiem. Potrawy z soi są pożywne, wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe. Stanowią bogate źródło wapnia, witamin B i D. Nie można zapomnieć także o tym, że ziarna soi są doskonałym źródłem energii i to w bardzo korzystnej dla naszego organizmu postaci węglowodanów złożonych.

Wykorzystanie soi w codziennej diecie zależy tylko od naszej wyobraźni i otwartości na kulinarne eksperymenty. Dla smakoszy soi i tych, którzy jej smak dopiero odkrywają, przedstawiamy przepisy na śniadanie, obiad, kolację i deser z wykorzystaniem produktów Alpro soya.


Pełnoziarniste naleśniki z pomarańczami
Składniki:
300 ml napoju sojowego Alpro soya
1 jajko
125 g mąki razowej
1 starta skórka z 1 pomarańczy
2 pomarańcze
4 łyżeczki oleju słonecznikowego
4 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:
Wlej napój Alpro soya do miski, dodaj jajko, mąkę i startą skórkę z pomarańczy. Za pomocą miksera wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podgrzej olej na patelni i nakładaj ciasto za pomocą chochelki, rozlej na patelni, po czym smaż naleśnika przez 30 sekund z każdej strony. Po usmażeniu wszystkich naleśników, złóż każdy z nich w ćwiartkę, posyp cukrem pudrem i podawaj z kawałkami pomarańczy.