Przedstawiamy przepis na oryginalne, włoskie danie - Świderki z tuńczykiem Rio Mare, pomidorami, serem mozzarella i bazylią.
Składniki dla 4 osób:
Przygotuj: 350 g makaronu fusilli (świderki) – 160 g Tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek – 200 g sera mozzarella – 3 dojrzałe pomidory – kilka listków bazylii – 1 kromka chleba – oliwa z oliwek extra vergine – 1 ząbek czosnku – sól
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
W tym samym czasie podziel chleb na większe kawałki i podsmaż je na patelni z oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku ( w ten sposób nabiorą one charakterystycznego smaku i chrupkości).
Pokrój pomidora w plastry, polej odrobiną oliwy z oliwek i przypraw solą. Dodaj pokrojony ser mozzarella oraz tuńczyka.
Odcedzić makaron i dodaj przygotowany sos. Na koniec posyp chrupkim chlebem i listkami bazylii.
Porada: doskonale smakuje również z czarnymi drylowanymi oliwkami. Smacznego !