Koktajle, potocznie zwane drinkami, stają się coraz bardziej popularne. Dzisiaj nikogo już nie zdziwi koktajl podany w wyżłobionym ananasie lub fantazyjnej szklance z ozdobami. A jak to było kiedyś? Czy nasi przodkowie znali taką formą podawania napojów alkoholowych?
Historia drinków sięga czasów rewolucji przemysłowej   jednak już w czasach starożytnych, Rzymianie i Grecy  mieli zwyczaj dodawania do wina przypraw lub aromatów co miało zwiększyć lub zmniejszyć moc napojów.  Serwowano je podczas posiłków lub jako aperitif -  tego typu mieszanki można uznać za praprzodków naszych współczesnych drinków.

Niektóre klasyczne koktajle pojawiły się na początku XIX w., jak na przykład Brandy Coctail (prawdopodobnie pierwszy drink w historii), Mint Julep czy też Daiquiri. Niewątpliwie jednak, najważniejszym wydarzeniem XIX wieku, w tej dziedzinie było pojawienie się w 1862 r.  pierwszego zbioru przepisów koktajlowych.

Złoty okres dla drinków rozpoczął się na przełomie lat 20 i 30 XX w; szalone lata w Europie i prohibicja w Ameryce, to dwa najważniejsze zjawiska tego okresu. Mimo zakazu spożywania i produkcji napojów wyskokowych w USA, ich konsumpcja nie spadła. Raczono się nimi w zakamuflowanych barach speakeasies. Wówczas to koktajle stały się cennym i coraz częściej poszukiwanym obiektem pożądania. Po zakończeniu prohibicji rozpoczął się nowy rozdział w historii drinków. Powstały wówczas takie klasyki jak Mai Tai, Screwdriver i Rusty Nail. Picie koktajli stało się wyznacznikiem stylu, przynależności do klasy społecznej. Dziś, w dobie Internetu, amatorzy i barmani z całego świata wymieniają się doświadczeniami,  dzięki którym powstają wciąż nowe receptury.

W Polsce spożycie drinków staje się coraz bardziej popularne, odchodzimy od picia kieliszkowego i zaczynamy hołdować zasadzie „im drink bardziej skomplikowany, tym lepiej”. Sami też eksperymentujemy i tworzymy swoje własne indywidualne drinki.  O czym należy jednak pamiętać by nasz koktajl był dobrze zrobiony?

Oto przykazania, które powinien zapamiętać każdy wielbiciel przygotowywania koktajli:

•    drink nie powinien zawierać więcej niż 5 składników,
•    nie wolno wstrząsać napojów gazowanych w shakerze,
•    wlewać należy alkohole począwszy od najmocniejszych, przez najsłabsze, na sokach
i syropach skończywszy,
•    zawsze powinno się sprawdzać świeżość jajek, śmietany i mleka  zanim dodamy je do drinka,
•    w miarę możliwości należy używać tylko świeżo wyciskanych soków.



A zatem do dzieła! Podajemy przepis na przygotowanie pysznego drinka.

Mojito Beskidzkie

•    40 ml wódki Extra Żytnia
•    4 gałązki mięty
•    2 łyżeczki cukru
•    Limonka pokrojona w ćwiartki
•    Kruszony lód
•    Woda sodowa

Do szklanki włożyć miętę, cukier i pokrojone limonki, ugniatać za pomocą drewnianego tłuczka. Dodać Extra Żytnia i lód,  uzupełnić woda sodową.