Aromatyczne prowansalskie ciasto żurawinowo-warzywne
Składniki na 6 porcji:
Ciasto drożdżowe:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży w proszku
8 łyżek stołowych Noilly Prat (ewentualnie wody)
7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
50 g bekonu
1 cebula
20 g orzechów włoskich
Sól, pieprz
75 g suszonych żurawin
Dodatkowo:
100 g cukinii
1 czerwona papryka
50 g czarnych oliwek (drylowanych)
Kilka liści szałwii
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1. Mąkę zmieszać z solą i drożdżami. Dodać Noilly Prat i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek, a następnie zmiksować wszystko na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodać trochę wody lub mąki. Ciasto przykryć i odstawić na 20 minut, aby urosło.
2. Bekon pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żurawinę pokroić, a orzechy rozdrobnić. Bekon, cebulę i orzechy dusić na oliwie. Odstawić na 15-20 minut.
3. Cukinię opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę pokroić na 4 części, opłukać i pokroić na cienkie paski.
4. Formę do tarty (24-26 cm) nasmarować tłuszczem. Posypać formę mąką i umieścić w niej ciasto. Na cieście ułożyć oliwki, cukinię, czerwoną paprykę. Posypać szałwią i skropić oliwą z oliwek.
5. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg:180°C) przez 20-25 minut.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 402 kcal / 1683 kJ
Białko: 6,6 g
Tłuszcz: 22,3 g
Węglowodany: 45 g