Oprócz walorów smakowych, sałatka śledziowa jest także zdrową alternatywą dla ciężkich dań w naszej codziennej diecie. Jest źródłem kwasów omega 3 zawartych w śledziu oraz witaminy C, w którą bogate są z kolei owoce cytrusowe i żurawina.
Przepis
Składniki:
3 filety śledziowe a'la Maties Contimax
1 grejpfrut pokrojony w kostkę
1 pomarańcza pokrojona w kostkę
1/2 cebuli czerwonej pokrojonej
w drobne talarki
4 łyżki suszonej żurawiny
łyżka płatków migdałowych
świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomarańczę i grejpfruta kroimy w kostkę, starając się oddzielić miąższ od białej błony między cząstkami owoca. Filety śledziowe a'la Matias (np. firmy Contimax) kroimy w kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie talarki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wykładamy do miseczek, każdą porcję posypując płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną.
Nasza rada: przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 15 minut, dlatego najlepiej zrobić ją na krótko przed podaniem. Dzięki temu w sałatce nie będzie za dużo soku, który z czasem wypuściłyby owoce.