Pasta śledziowa idealnie nadaje się do serwowania na małych kanapeczkach z razowego pieczywa lub na pokrojonej świeżej bagietce. Do pasty możemy dodać pokrojony szczypiorek lub drobno posiekaną pietruszkę.
Ciekawym rozwiązaniem będzie też wypełnienie śledziową pastą małych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół, po wydrążeniu z nich miąższu. Możemy je podac na początku przyjęcia jako smakowite amuse-bouche.

Przepis na kremową pastę na bazie śledzi a'la Bismarck

Składniki:
2 płaty śledziowe a'la Bismarck Contimax
1 szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany
1 1/2 łyżki majonezu
1 średni gotowany ziemniak
pietruszka  / szczypiorek

Przygotowanie:
Ugotowanego ziemniaka ułożyć w wysokiej w miseczce, wygodnej do miksowania. Dorzucić płaty śledziowe a'la Bismarck (np. firmy Contimax), osuszone i obrane ze skóry. Dodać majonez oraz przyprawy – najlepiej świeżą pietruszkę lub szczypiorek. Całość zmiksować blenderem.

Nasza rada: śmietana nada paście gęstszą i bardziej kremową konsystencję, jednak tym, którzy unikają  zbędnych kalorii proponujemy zastąpienie jej jogurtem naturalnym, dodatkowo bogatym w zdrowe probiotyczne bakterie