Dzisiaj mamy propozycję deseru dla wszystkich łasuchów. Przedstawiamy przepis na pyszne eklery z kremem żurawinowym i bitą śmietaną.

Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
250 ml wody
½ łyżeczki soli
80 g masła
150 g mąki
3-4 jajka
Krem:
4 płatki białej żelatyny
1 opakowanie budyniu mlecznego w proszku (custard)
450 ml mleka
40 g cukru
4 EL kirschwasser (ewentualnie soku wiśniowego)
200 ml bitej śmietany
100 g suszonych żurawin
Polewa:
250 g cukru pudru
Czerwony barwnik spożywczy
3-4 łyżki stołowe nektaru żurawinowego
25 g suszonych żurawin

1. Masło i sól rozpuścić w gotującej się wodzie, mieszając. Dodać mąkę. Mieszać wszystko drewnianą łyżką, aż na dnie garnka powstanie biała masa. Powstałą masę umieścić w misce. Dodać żółtko i natychmiast wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodawać pozostałe jajka i miksować do momentu, aż masa zrobi się ciężka i gumowata.

2. Przygotowaną masę umieścić w torebce do polewy z karbowaną końcówką, a następnie wycisnąć na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia dziesięciocentymetrowe, grube paski. Paski powinny być ułożone w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200°C (termoobieg: 180°C) przez ok. 20-30 minut. Gdy ciastka trochę ostygną, przekroić na pół i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Żurawiny pokroić. Namoczyć żelatynę. Budyń w proszku wymieszać z 100 ml mleka. Do pozostałej części mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i dalej gotować, mieszając. Żelatynę wycisnąć i rozpuścić. Przykryć budyń plastikową pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Ubić i dodać śmietanę. Dodać żurawiny. Wstawić do lodówki.

4. Cukier puder zmieszać z barwnikiem i nektarem żurawinowym do momentu, aż powstanie polewa. Umieścić polewę w torebce o rurkowatym zakończeniu i udekorować eklerki. Posypać żurawinami. Na dolne połówki nałożyć krem i przykryć górnymi połówkami.

Czas przygotowania: ok. 75 minut + czas stygnięcia

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 397 kcal  / 1664 kJ                                                                                   Tłuszcz: 21,3 g
Białko: 8,4 g                                                                                                                             Węglowodany: 43 g