Jej nazwa pochodzi od greckiej nimfy Menthe – kochanki Hadesa, który chcąc ochronić ją przed zazdrością swojej żony zamienił ją w roślinę. Według innych opowieści to właśnie Persefona, żona Hadesa, zamieniła kochankę w miętę. W czasach starożytnych uważana była za roślinę rozjaśniającą umysł. Dlatego noszona była na głowach przez uczniów rzymskich filozofów. Egipcjanie używali jej do balsamowania zwłok. Sama jej historia świadczy zatem o wyjątkowości tej rośliny. Można więc się domyśleć, że znana jest od wielu, wielu lat. W Europie uprawiania jej wiek sięga trzech wieków.
Pierwszą zaletą mięty, której nie da się nie zauważyć jest jej zapach. Właśnie ze względu na to jest składnikiem past do zębów czy gum do żucia (warto wiedzieć, że zabija też bakterie). Ma też ciekawe właściwości smakowe, doceniane przez wielu smakoszy. Napar z mięty jest produktem, który wyjątkowo skutecznie gasi pragnienie i orzeźwia. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem odrobiny miodu. Mięta doskonale sprawdza się też jako dodatek do deserów (listek mięty np. w lodach). Do dań mięsnych można również dodawać jej sproszkowaną wersję (np. tą z ekspresowej torebki). Idealnie komponuje się z takimi przyprawami jak pietruszka, chilli, czosnek czy bazylia.
To także dobry produkt dla nadmiernych śpiochów, gdyż przeciwdziała senności.
Jednak nie można zapomnieć o jakże ważnych właściwościach leczniczych mięty. To znany lek stosowany w zaburzeniach trawienia, problemach z apetytem, chorobach wątroby czy wzdęciach. Mięta zwiększa ilość wydzielanych soków żołądkowych, dlatego tak pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Śmiało można stosować ją jako środek przeciwbólowy podczas dolegliwości menstruacyjnych. To również skuteczny środek w przeciwdziałaniu migrenom.
Można ją także używać zewnętrznie do płukania w stanach zapalanych jamy ustnej, w bólach uszu lub na inne obrzęki czy owrzodzenia.
Mięta ma właściwości chłodzące, co często wykorzystywane jest w kosmetyce, np. jako dodatek do balsamów po opalaniu.
Jak więc widać nie bez powodu mięta jest jednym z najbardziej popularnych ziół. Jej wszechstronność oraz wyjątkowość sprawia, że bardzo często gości w naszych domach.