Puszyste, lekkie i słodkie. Pianki – delikatna przekąska, uwielbiana szczególnie przez dzieci to także baza do przygotowania niezwykłych potraw. Pianki marshmallows, choć w Polsce dopiero są odkrywane, na świecie są znane od dawna. Pierwsze informacje o słodyczach wytwarzanych na bazie soku z prawoślazu lekarskiego (Althaea officinalis) pochodzą z okresu starożytnego Egiptu.
Przysmak ten nie był jednak dostępny dla wszystkich, przywilej ich konsumowania miała jedynie rodzina królewska. W czasach późniejszych zaczęto szukać składników alternatywnych dla soku z prawoślazu, które umożliwiłyby produkcję pianek na skalę masową. Od XIX wieku wytwórcy słodyczy w USA zaczęli stosować w produkcji pianek żelatynę, ale nazwa powiązana z prawoślazem (marshmallow) przyjęła się już na stałe. Wraz z upływem lat sposób produkcji pianek niewiele się zmienił: składniki są ubijane, aż do otrzymania puszystej masy, która później jest wytłaczana w różne kształty. Stosowane przez firmę Haribo składniki są najwyższej jakości, dodawane barwniki są pochodzenia naturalnego, a sam proces produkcji poddawany jest dokładnym kontrolom, tak aby niepowtarzalny smak pianek pozostał ciągle ten sam.
Pianki ze względu na swój prosty skład (cukier, woda, żelatyna i skrobia kukurydziana) i mięciutką konsystencję są idealne jako pierwsze słodycze dla dzieci. Ich struktura pozwala także na kreatywne zabawy w budowanie: za pomocą kropli wody łatwo połączymy pianki i możemy wyczarować dla naszej pociechy wyjątkowy zamek z pianek. Nie jest wielkim odkryciem, że dzieci lubią uczyć się poprzez zabawę, a słodkie pianki doskonale się do tego nadają. Połączone ze sobą słomką można wykorzystać, tworząc np. przestrzenne modele chemiczne.
Od strony kulinarnej pianki mają naprawdę niewyczerpane możliwości. Począwszy od bardzo łatwej i szybkiej przekąski, jaką jest pianka opiekana na grillu, poprzez słodkie szaszłyki, pianki rozpuszczane w kawie czy gorącej czekoladzie aż do zadziwiających przepisów na dania obiadowe. Pianki pod wpływem ciepła rozpuszczają się i tworzą aksamitną, słodką masę, która inspiruje kucharzy i która ze względu na swoje elastyczne właściwości często wykorzystywana jest także do dekoracji tortów i babeczek – cupcake’ów.
Poniżej prezentujemy propozycje niecodziennych popisów kulinarnych z piankami, nagrodzone w konkursie „Grilluj z Haribo”.
Konfitury z piankową niespodzianką
Składniki:
• 1 kilogram truskawek
• 500 g cukru żelującego
• sok z 1 cytryny
• 400 g pianek Haribo np. Barbecue lub Mallow Mania
• 1 laska wanilii
• 150 g śmietanki kremówki lub tortowej
Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Dodać cukier żelujący i sok z cytryny. Pianki pokroić w drobne kawałki i podgrzewać na małym ogniu razem ze śmietanką kremówką do momentu aż się rozpuszczą. Laskę wanilii rozkroić i wyskrobać miąższ, następnie dodać do truskawek. Wszystko zagotować przez ok. 4 minuty. Zdjąć z ognia. Przełożyć do słoiczków – weków. Dodać bardzo gorącą masę piankowo-śmietankową i delikatnie zamieszać. Słoiczki postawić do góry nogami na ok. 5 minut. Po 5 minutach odwrócić i pozostawić do ostygnięcia. Tak przygotowane piankowo-truskawkowe niespodzianki mogą być przechowywane przez ok. 3-4 tygodni.
Tarta śliwkowa z piankową polewą
Składniki:
• 200 g mąki
• 1 żółtko
• 3 łyżki cukru pudru
• 75 g masła
• szczypta soli
• 1 kg dojrzałych śliwek
• 200 ml słodkiej śmietanki
• 100 g pianek Chamallows Mallow Mania
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z solą i cukrem, następnie dodać miękkie masło i palcami wymieszać na kruszonkę. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę śmietany. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 ºC. Na gorącym, podpieczonym spodzie ułożyć wypestkowane śliwki, skórką do dołu. Piec kolejne 20 minut. W tym czasie rozpuścić pianki w podgrzanej śmietance, takim sosem polać tratę i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
Grillowane roladki cielęce z piankami w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
• 4 filety cielęce
• 4 pianki Chamallows Mallow Mania
• 4 łyżeczki masła
• ulubione warzywa, np. marchew, seler, pomidor, cebula
• 4 plasterki bekonu
• sól
• pieprz
• gotowy sos słodko kwaśny (lub musztardowo-miodowy)
• 4 patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Rozbić filety cielęce na cienko, posolić, przyprawić i posmarować z jednej strony masłem. Na filetach rozłożyć plastry bekonu, dodać ulubione warzywa (np.cebulę z pomidorem) i jedną piankę Chamallows Mallow Mania. Zawinąć, nadziać na patyczek i grillować. Podawać z sosem.
Słodko-pikantny przysmak
Składniki:
• 5-6 szt. pieczonych, słodkich ziemniaków (bataty)
• 1/2 szklanki brązowego cukru
• 1/4 szklanki roztopionego masła
• 1 łyżka soku pomarańczowego (nierozcieńczonego koncentratu)
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 4 szklanki pokrojonych drobno pianek Chamallows Barbecue
Przygotowanie:
Rozłożyć ziemniaki na blasze i przebić każdy kilka razy nożem lub widelcem. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 250°C i piec bataty przez 45 min, aż do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia. Usuń z ziemniaków skórkę i rozgnieć na jednolitą masę za pomocą miksera lub tłuczka. Wymieszać ziemniaki z cukrem, masłem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać wierzch pokrojonymi piankami. Ponownie zapiekać całość w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut, aż pianki się rozpuszczą i lekko zarumienią.