Puszyste, lekkie i słodkie. Pianki – delikatna przekąska, uwielbiana szczególnie przez dzieci to także baza do przygotowania niezwykłych potraw. Pianki marshmallows, choć w Polsce dopiero są odkrywane, na świecie są znane od dawna. Pierwsze informacje o słodyczach wytwarzanych na bazie soku z prawoślazu lekarskiego (Althaea officinalis) pochodzą z okresu starożytnego Egiptu.
  Przysmak ten nie był jednak dostępny dla wszystkich, przywilej ich konsumowania miała jedynie rodzina królewska. W czasach późniejszych zaczęto szukać składników alternatywnych dla soku z prawoślazu, które umożliwiłyby produkcję pianek na skalę masową. Od XIX wieku wytwórcy słodyczy w USA zaczęli stosować w produkcji pianek żelatynę, ale nazwa powiązana z prawoślazem (marshmallow) przyjęła się już na stałe. Wraz z upływem lat sposób produkcji pianek niewiele się zmienił: składniki są ubijane, aż do otrzymania puszystej masy, która później jest wytłaczana w różne kształty. Stosowane przez firmę Haribo składniki są najwyższej jakości, dodawane barwniki są pochodzenia naturalnego, a sam proces produkcji poddawany jest dokładnym kontrolom, tak aby niepowtarzalny smak pianek pozostał ciągle ten sam.

Pianki ze względu na swój prosty skład (cukier, woda, żelatyna i skrobia kukurydziana) i mięciutką konsystencję są idealne jako pierwsze słodycze dla dzieci. Ich struktura pozwala także na kreatywne zabawy w budowanie: za pomocą kropli wody łatwo połączymy pianki i możemy wyczarować dla naszej pociechy wyjątkowy zamek z pianek. Nie jest wielkim odkryciem, że dzieci lubią uczyć się poprzez zabawę, a słodkie pianki doskonale się do tego nadają. Połączone ze sobą słomką można wykorzystać, tworząc np. przestrzenne modele chemiczne.

Od strony kulinarnej pianki mają naprawdę niewyczerpane możliwości. Począwszy od bardzo łatwej i szybkiej przekąski, jaką jest pianka opiekana na grillu, poprzez słodkie szaszłyki, pianki rozpuszczane w kawie czy gorącej czekoladzie aż do zadziwiających przepisów na dania obiadowe. Pianki pod wpływem ciepła rozpuszczają się i tworzą aksamitną, słodką masę, która inspiruje kucharzy i która ze względu na swoje elastyczne właściwości często wykorzystywana jest także do dekoracji tortów i babeczek – cupcake’ów.

Poniżej prezentujemy propozycje niecodziennych popisów kulinarnych z piankami, nagrodzone w konkursie „Grilluj z Haribo”.


Konfitury z piankową niespodzianką
Składniki:
•    1 kilogram truskawek
•    500 g cukru żelującego
•    sok z 1 cytryny
•    400 g pianek Haribo np. Barbecue lub Mallow Mania
•    1 laska wanilii
•    150 g śmietanki kremówki lub tortowej

Przygotowanie:
Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Dodać cukier żelujący i sok z cytryny. Pianki pokroić w drobne kawałki i podgrzewać na małym ogniu razem ze śmietanką kremówką do momentu aż się rozpuszczą. Laskę wanilii rozkroić i wyskrobać miąższ, następnie dodać do truskawek. Wszystko zagotować przez ok. 4 minuty. Zdjąć z ognia. Przełożyć do słoiczków – weków. Dodać bardzo gorącą masę piankowo-śmietankową i delikatnie zamieszać. Słoiczki postawić do góry nogami na ok. 5 minut. Po 5 minutach odwrócić i pozostawić do ostygnięcia. Tak przygotowane piankowo-truskawkowe niespodzianki mogą być przechowywane przez ok. 3-4 tygodni.

Tarta śliwkowa z piankową polewą
Składniki:
•    200 g mąki
•    1 żółtko
•    3 łyżki cukru pudru
•    75 g masła
•    szczypta soli
•    1 kg dojrzałych śliwek
•    200 ml słodkiej śmietanki
•    100 g pianek Chamallows Mallow Mania

Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z solą i cukrem, następnie dodać miękkie masło i palcami wymieszać na kruszonkę. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę śmietany. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 ºC. Na gorącym, podpieczonym spodzie ułożyć wypestkowane śliwki, skórką do dołu. Piec kolejne 20 minut. W tym czasie rozpuścić pianki w podgrzanej śmietance, takim sosem polać tratę i zapiekać jeszcze przez 10 minut.

Grillowane roladki cielęce z piankami w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
•    4 filety cielęce
•    4 pianki Chamallows Mallow Mania
•    4 łyżeczki masła
•    ulubione warzywa, np. marchew, seler, pomidor, cebula
•    4 plasterki bekonu
•    sól
•    pieprz
•    gotowy sos słodko kwaśny (lub musztardowo-miodowy)
•    4 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:
Rozbić filety cielęce na cienko, posolić, przyprawić i posmarować z jednej strony masłem. Na filetach rozłożyć plastry bekonu, dodać ulubione warzywa (np.cebulę z pomidorem) i jedną piankę Chamallows Mallow Mania. Zawinąć, nadziać na patyczek i grillować. Podawać z sosem.

Słodko-pikantny przysmak
Składniki:
•    5-6  szt. pieczonych, słodkich ziemniaków (bataty)
•    1/2 szklanki brązowego cukru
•    1/4 szklanki roztopionego masła
•    1 łyżka soku pomarańczowego (nierozcieńczonego koncentratu)
•    1 łyżeczka soli
•    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
•    4 szklanki pokrojonych drobno pianek Chamallows Barbecue

Przygotowanie:
Rozłożyć ziemniaki na blasze i przebić każdy kilka razy nożem lub widelcem. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 250°C i piec bataty przez 45 min, aż do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia. Usuń z ziemniaków skórkę i rozgnieć na jednolitą masę za pomocą miksera lub tłuczka. Wymieszać ziemniaki z cukrem, masłem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać wierzch pokrojonymi piankami. Ponownie zapiekać całość w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut, aż pianki się rozpuszczą i lekko zarumienią.