Jest znana i lubiana na całym świecie. Może być dodatkiem do potraw, ale sama w sobie jest też pysznym daniem. I to właśnie tym właściwościom papryka zawdzięcza swoją sławę.
Na całym świecie znanych jest około 200 odmian tego warzywa o różnym kształcie i barwie. W Polsce najbardziej popularne są papryka słodka (Capsicum annum) oraz ostra (Capsicum frutescens). Najchętniej stosowana w kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej i węgierskiej, jednak w naszym kraju ma również rzesze zwolenników.
Oprócz niesamowitych walorów smakowych, warzywo to jest nieocenionym źródłem witamin. W swoim składzie zawiera witaminę B, a także wapń, potas, magnez, i błonnik. Jej poszczególne kolory posiadają różne właściwości.
Papryka czerwona – jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Powinny więc spożywać ją panie dbające o cerę. W swoim składzie zawiera witaminę C (której nie traci podczas gotowania, pieczenia itp.) i rutynę, co sprawia, że jest wyjątkowo pyszną metodą wzmocnienia odporności.
Papryka zielona – zalecana dla pań dbających o figurę, gdyż jest to produkt niskokaloryczny. To także źródło kwasu foliowego (coś dla przyszłych mam) i witaminy E.
Papryka żółta – zawiera luteinę, dzięki czemu niszczy wolne rodniki w siatkówce oka, co pozytywnie wpływa na wzrok.
Papryka jest warzywem tak uniwersalnym, że możemy z niej wyczarować pyszne dania zarówno na śniadania jak i obiad czy kolację.
Śniadanie: tosty z serem, szynką i papryką
Składniki:
chleb tostowy
serek do kanapek (typu almette)
ser żółty
szynka
papryka (mogą być różne kolory, może być jeden)
papryka słodka w proszku
oregano
pomidor
Sposób przygotowania:
chleb tostowy smarujemy serkiem, posypujemy odrobiną papryki słodkiej w proszku, na to kładziemy szynkę, paprykę pokrojoną w kostkę, cienki plasterek pomidora i ser żółty. Posypujemy odrobiną oregano i przekładamy drugą kromką chleba, także posmarowaną serkiem. Wkładamy do tostera.
Obiad: leczo z kurczakiem
Składniki:
4 filety z kurczaka
2 cebule
2 duże pomidory
cukinia
kukurydza w puszce
3 duże papryki (po jednej z każdego koloru)
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, cukier
olej
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wraz z przyprawami smażymy na patelni z olejem. Następnie w oddzielnym rondlu na oleju szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pomidory (pamiętajmy aby je obrać ze skórki), kukurydzę i cukinię. Przyprawiamy przyprawami (wraz z odrobiną cukru). Całość dusimy do miękkości. Do potrawy w między czasie można dodać jeszcze trochę oleju i wody. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy podsmażone mięso i dusimy jeszcze przez 15 minut.
Kolacja: parówki z serem, cebulą i papryką
Składniki:
Parówki
Ser żółty
Cebula
Papryka
Salami
Papryka słodka w proszku
Bagietka
Sposób przygotowania:
Parówki (najlepiej cieńkie) gotujemy. Następnie wyrzeźbiamy na całej ich długości rów, do którego wkładamy ser żółty. Posypujemy odrobiną papryki w proszku. Parówkę owijamy plasterkiem salami (można sobie pomóc spinając wystające końce salami wykałaczką). Tak przyrządzone parówki wkładamy na 5 minut do piekarnika (ważne aby ser się roztopił). Na patelni szklimy cebulę wraz z pokrojoną w słupki papryką. Podpieczone parówki wyjmujemy z piekarnika, wkładamy na talerz, na ich wierzch nakładając cebulkę z papryką. Idealnie smakuje do tego bagietka bądź specjalne pieczywo z masłem ziołowym lub czosnkowym.
SMACZNEGO !!