W tej potrawie, smaki przenikają się delikatnie, podkreślając jednocześnie charakterystyczną, niebanalną obecność kawioru.
Składniki
Bliny
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 40-50 ml roztopionego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Do podania
- gęsta śmietana 18%
- słoiczek czerwonego lub czarnego kawioru (np.Connoisseur Seafood)
Przygotowanie: Drożdże dokładnie łączymy z ¼ szklanki ciepłego mleka oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki, uważając by w nie zrobiły się grudki. Gdy ciasto jest już gładkie, dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny by jeszcze podrosła.
Na patelni o gruby dnie ( lub po prostu teflonowej) rozgrzewamy olej. Ciasto na bliny (powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe) nakładamy łyżką stołową na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ciepłe bliny udekorować wysepką ze śmietany i łyżeczką kawioru np. Connoisseur Seafood.
Nasza Rada: W zestawie Caviar Gold marki Connoisseur Seafood znajdziemy dwa rodzaje kawioru – czerwony i czarny. Jeżeli do dekoracji użyjemy obu rodzajów, stworzymy elegancką i barwną kompozycję.
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.