Przygotowania do Wigilii to prawdziwy ceremoniał, poczynając od klejenia uszek, przez pakowanie prezentów, a kończąc na wspólnym ubieraniu choinki. Niełatwo zdążyć na czas ze wszystkimi 12 potrawami i jeszcze mieć w zanadrzu pachnące ciasto.

Pomoże w tym funkcja błyskawicznego nagrzewania piekarnika, obecna w wybranych urządzeniach marki Mastercook, oraz przepis Piotra Kucharskiego.    

Składniki:
Spód:
200 g herbatników
100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:
1000 ml jogurtu greckiego
5 jajek
½ szklanki oleju roślinnego
3 torebki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru

Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć i dokładnie wymieszać z masłem. Natłuścić tortownicę o średnicy około 26 cm. Następnie równomiernie wyłożyć dno tortownicy przygotowaną masą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie jajka rozdzielić i białka razem z cukrem ubić na pianę. Żółtka zmiksować z budyniem, proszkiem do pieczenia, olejem i jogurtem. Połączyć z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylać na spód z herbatników. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170º C, piec ok. 1 godziny (wierzch sernika musi być jasnobrązowy a środek wypukły). Gotowe ciasto zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Śnieżnobiały piekarnik MF-196 AB marki Mastercook wyposażono w 9 funkcji pieczenia, w tym m.in. w praktyczną funkcję Celeris, przydatną zwłaszcza w okresie przedświątecznych gorączkowych przygotowań. Polega ona na tym, iż urządzenie osiąga wskazaną temperaturę w wyjątkowo krótkim czasie i bez zużycia dodatkowej energii. Model ten jest więc idealny do przygotowywania potraw, wymagających uprzedniego nagrzania piekarnika, zwłaszcza ciast. Ponadto gwarantuje pełne bezpieczeństwo użytkowania, dzięki automatycznemu wysuwaniu się wkładów. System Impulse zapewnia pełny dostęp do naczynia z przygotowywaną potrawą, bez konieczności sięgania do rozgrzanego wnętrza piekarnika. Z pomocą MF-196 AB marki Mastercook przygotowanie idealnego sernika na Święta będzie proste, szybkie i bezpieczne, a przepis kulinarny Piotra Kucharskiego podpowie, co zrobić by był on jedwabisty i miał idealną konsystencję.