Dla wszystkich, którzy lubią przekąsić coś miedzy posiłkami przedstawiamy przepis na pyszną przekąskę - Crostini z żurawinowym serkiem śmietankowym.
Składniki do przygotowania na 4 porcje:

- 1 bagietka
- 2 łyżeczki oleju
-  20 g orzechów włoskich
-  150 g serka śmietankowego
-  2-3 łyżki stołowe mleka
-  Pieprz
-  40 g suszonych, krojonych żurawin
 - 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
-  4 świeże figi
-   Kilka żurawin i liście rukoli do dekoracji

Przygotowanie:
 Bagietkę pokroić na 12 kawałków. Kawałki bagietki skropić olejem i podpiec delikatnie na teflonowej patelni. Odsączyć na ręczniku kuchennym.
Żurawiny pokroić, a orzechy włoskie rozdrobnić. Serek śmietankowy mieszać z mlekiem, aż do momentu powstania jednolitej masy. Następnie doprawić pieprzem. Dodać orzechy i żurawiny.
 Plastry bagietki posmarować serkiem śmietankowym i przykryć szynką. Figi umyć i pokroić na grube kawałki. Kawałki fig ułożyć na szynce. Rukolę opłukać i osuszyć. Podawać crostini z rukolą i żurawinami.

Czas przygotowania: ok. 20 minut
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energetyczna: 456 kcal / 1908 kJ
Białko: 14,3 g
Tłuszcz: 21,5 g
Węglowodany: 52 g