Dziś przepis dla fanów owoców i kaszy kuskus - owocowa sałatka z żurawiną i kuskusem.
Składniki do przygotowania 1 porcji:
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka oleju
- 75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 250 g błyskawicznej kaszki kuskus
- sól
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 50 g orzeszków pinii
- 2-3 pomarańcze
- 250 g jogurtu kremowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- niewielka ilość płynnego miodu
- pieprz
Przygotowanie:
Dymkę ze szczypiorkiem oczyścić i umyć. Zielone części pokroić w talarki, białą cebulkę pokroić w drobną kostkę i szklić na gorącym oleju. Dodać cranberries, odmierzyć i dolać 400 ml wody, zagotować. Zdjąć garnek z palnika, dodać sól i suszoną miętę w zaparzaczu lub filtrze. Posypać kuskusem. Pozostawić na 5-6 minut, aby składniki przeszły smakiem.
Umyć świeżą miętę, listki posiekać. Orzechy pinii uprażyć na sucho. Pomarańcze podzielić na cząstki, jednocześnie zbierając sok.
Jogurt, zebrany sok z pomarańczy oraz sok z cytryny wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Przyprawić solą, pieprzem i miodem. Zaparzacz lub filtr wyjąć z kuskusa, dodać dressing jogurtowy, szczypiorek, cząstki pomarańczy, orzeszki pinii oraz świeżą miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze na 1 porcję
Wartość energe tyczna: 480 kcal / 2015 kJ
Białko: 12,6 g
Tłuszcz: 17,9 g
Węglowodany: 71,5 g