Brama Raju, czyli sałatka z grillowanego bakłażana
czas przygotowania: 15 minut
ilość osób- 2-3
Składniki:
- 2 placki pszennej lub kukurydzianej tortilli
- sos sałatkowy włoski Knorr
-1 sztuka owocu granatu
- 50 gram sera pleśniowego typu blue
-1 średni bakłażan
- 300 gram sałaty (może być mix)
-1 jajo
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Aby przygotować sałatkę z grillowanego bakłażana, rozbełtaj jajko w miseczce. Następnie pokrój placki tortilli na cztery paski o szerokości 2 centymetrów. Sklej końce pasków i uformuj z nich koło a następnie serce. Ułóż na blaszce i piecz w rozgrzanym piekarniku około 10 minut, aż ciasto zesztywnieje.
2. Pokrój bakłażana na paski grubości jednego centymetra i grilluj je z dwóch stron przez kilka minut.
3. odkrój dolną część tortillowego serca i ułóż go na talerzu.
4. Mix sałat umyj i osusz. Jeśli kupujesz gotową mieszankę najczęściej mycie nie jest konieczne. Zwróć uwagę na instrukcje na opakowaniu. Ułóż sałatę tak, aby otaczała serce i utrzymywała je w pionie.
5. Ułóż plastry bakłażana na sałacie, pokrusz serc i posyp ziarnami owocu granatu.
6. Wymieszaj sos sałatkowy włoski Knorr z oliwą i wodą. Polej sałatkę z grillowanego bakłażana.
Wypróbuj więcej przepisów kucharzy Knorr na udaną walentynkową kolację:
Sałatka caprese z różą z pomidora
Łosoś pachnący koperkiem
Ryż smażony z krewetkami
Crostini z małżami
Miłosna uczta
Kolację w prawdziwą miłosną ucztę zamienić pomogą afrodyzjaki, czyli substancje mające pobudzić nasze zmysły. Ich nazwa wywodzi się od imienia Afrodyty, greckiej bogini miłości i piękna. Zrodziła się ona z piany morskiej, dlatego dziś właśnie owocom morza, małżom, ostrygom, którymi zajadał się Casanova, przypisuje się magiczne właściwości. W tym kontekście mówi się także o często goszczących na naszych stołach rybach, takich jak dorsz, łosoś czy makrela. Choć to tylko wierzenia i nauka nie potwierdza miłosnego działania tych potraw, to jednak warto pokusić się o przyrządzenie w tym szczególnym dniu owoców morza. Nie jadamy ich na co dzień, więc będą niezwykłym urozmaiceniem walentynkowej kolacji. Do wyboru: zapiekane małże lub crostini z małżami, łosoś pachnący koperkiem, ryż smażony z krewetkami i mnóstwo innych fantazyjnych dań! Podpowiedzi, jak je przyrządzić, znajdziecie na www.przepisy.pl.
Na świecie za takie zmysłowe dania uważa się również smakołyki, które nas by raczej zniechęciły do miłosnych igraszek. Hiszpanie właściwości zwiększające potencję przypisują jądrom byków, na Bałkanach szczególnie ceni się oczy jagniąt, a na Węgrzech – grzebienie kogutów.
Jednak nie trzeba szukać tak daleko i sięgać po egzotyczne smaki, by przygotować romantyczną kolację. Wykorzystajcie dobrze znane warzywa i owoce: pomidory, marchew, szparagi, bakłażany, jabłka, gruszki i truskawki. Pomogą wam one przyrządzić nawet bardzo fantazyjne dania. Potrzebujecie pomysłów? Zajrzyjcie na stronę www.przepisy.pl i skorzystajcie z rad kucharzy Knorr.
Smak miłości – ostre chili i słodka wanilia
W ten szczególny dzień warto także nawet znanym już potrawom nadać inny niż zwykle smak. Nieocenione okażą się tutaj przyprawy i zioła, których intensywny aromat pobudzi zakochanych. Warzywa posypcie więc pieprzem, chili i lubczykiem, słodka wanilia i cynamon powinny wieńczyć deser, a do kawy dodajcie kardamon. Ten ostatni uważa się za szczególnie skuteczny w walce o czyjeś serce – jest afrodyzjakiem w hinduskiej sztuce kochania, czyli Kamasutrze.
Podaj serce na talerzu
Nie tylko składniki są ważne, ale także forma podania. Zadbajcie o fantazyjne połączenie kolorów produktów czy oryginalny kształt serwowanych dań. Do dekoracji mogą posłużyć używane składniki. Może sałatka caprese z różą z pomidora? Albo wytnijcie z kartonu serce, połóżcie na talerzu, obsypcie krawędzie słodką papryką i usuńcie kartkę. Miłosny talerz gotowy! Tylko czeka na egzotyczną wypełnioną afrodyzjakami sałatkę z krewetkami.
I ostatnia rzecz, ostatni składnik, o którym nie możecie zapomnieć – w gotowanie romantycznej kolacji włóżcie swoje serce. Sukces murowany!