Robert Makłowicz – największy podróżnik wśród kucharzy i największy kucharz wśród podróżników – zaprasza do gotowania! Kolejna odsłona podróży Roberta Makłowicza to wyprawa w świat ekscytujących smaków, które wyznaczają najmodniejsze kulinarne trendy. 100 przepisów kuchni tajskiej, australijskiej, urugwajskiej i jamajskiej to przewodnik po królestwie potraw, które łączą tradycje i składniki ze wszystkich stron świata, a teraz mogą zagościć na naszym stole. Fuzja smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - to książka, która pokazuje, że każdy – zamiast tradycyjnego schabowego z ziemniakami – może podać na obiad tajskie zupy, porywające potrawy z jarzyn, drobiu i mięsa lub modne dania fusion. „Jamajka, Urugwaj, Australia, Tajlandia – choć różne to były szlaki i miejsca odległe od siebie wielce, a przecież da się je wszystkie połączyć wspólną, jedzeniową klamrą. Są nią wyraźne wpływy trzech wielkich kultur kulinarnych: chińskiej, hinduskiej i śródziemnomorskiej. W każdym podanym przepisie dostrzegą Państwo wpływ którejś z tych światowych kuchni-matek, w niektórych receptach nawet niezwykłe ich pomieszanie. To naturalna i niewymuszona ilustracja głębszego procesu, który dziś ogarnął świat, mianowicie łączenia ze sobą w garnku różnych tradycji w taki sposób, by nawet pozornie nie przystające do siebie elementy tworzyły spójną całość. Anglosasi określają takowe zjawisko mianem fusion cousine, a najbieglejsi w tej sztuce Australijczycy przestrzegają zarazem, by nie zamienić fusion w confusion” – ze wstępu autora