To on nieodłącznie kojarzy nam się ze śnieżnobiałą zimą oraz mrozem za oknem. Cynamon bowiem rozgrzewa nie tylko swoim smakiem, ale i zapachem. Znany i lubiany już starożytności do dnia dzisiejszego jest bardzo popularnym dodatkiem do dań i napojów.
Cynamon dodawany jest do wielu potraw o słodkim charakterze. Jego mocny, aromatyczny, korzenny zapach oraz słodki smak pozwalają nadać daniom niezwykłego charakteru. To nieodłączny składnik wielu ciast, idealnie pasuje od naleśników z serem, kompotów. Nie można bez niego wyobrazić sobie grzanego wina czy piwa. Doskonale komponuje się z pieczonym jabłkiem.
Warto jednak wiedzieć, że ma on także wiele właściwości zdrowotnych. Spożywanie już pół łyżeczki cynamonu dziennie pozytywnie wpływa na wiele funkcji naszego organizmu. Jest to bowiem nieocenione źródło błonnika, manganu, wapnia i żelaza.
Cynamon polecany jest osobom mającym problemy z cholesterolem, a także zbyt wysokim poziomem cukru. Pozytywnie wpływa także na higienę jamy ustnej (występuje czasem jako dodatek do gum do żucia). Ta wyjątkowa przyprawa dobrze wpływa także na stan cery. Jest pomocna w walce z trądzikiem, łagodzi przebarwienia.
Co ciekawe cynamon dodany do potraw przedłuża okres ich trwałości, zapobiega psuciu się. Można go więc nazwać „naturalnym konserwantem”.
Jak wszystko tak i cynamon ma swoje plusy i minusy. W swoim składzie bowiem zawiera kumarynę. Jest to substancja zapachowa, której zapach przypomina woń skoszonego siana. W małych ilościach wykazuje działanie przeciwbólowe, odprężające, pomaga walczyć z bezsennością, pobudza krążenie. Jednak jej zbyt duże ilości mogą powodować uszkodzenia nerek i wątroby. Niemieccy naukowcy badający ten składnik uważają, że tygodniowa dawka cynamonu nie powinna przekraczać 0,1 mg na kilogram masy ciała. Najwięcej kumaryny znajdziecie w chińskiej odmianie cynamonu, najmniej w cejlońskiej.
Zazwyczaj jednak cynamon traktowany jest jako dodatek do dań i napojów. Nie spożywa się go więc w wielkich ilościach i nie ma powodów obaw o negatywny wpływ na zdrowie. Bez wątpienia jednak jest to niezwykle smaczne uatrakcyjnienie zimowych wieczorów.