Skarby polskich lasów to prawdziwe smakołyki. Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt wiele wysiłku ani wyszukanych składników. Wystarczy szczypta Vegety…
Grzyby to wdzięczne produkty, z których można wyczarować przeróżne specjały. Szczególnie wtedy, gdy przyrządzenie potrawy przywołuje wspomnienia z jesiennego grzybobrania.
A Polacy znani są ze swojego zamiłowania do aromatycznych potraw
z rydzów, maślaków, podgrzybków … i tych świeżych i tych suszonych. Grzyby możemy dusić w sosie ze śmietaną i cebulką, smażyć delikatnie oprószone mąką lub ugotować w zawiesistej zupie. Zebrane podczas porannego spaceru w lesie najlepiej zamarynować lub ususzyć na zimowy barszcz biały czy świąteczne uszka. Możemy je także własnoręcznie zamrozić aby, gdy nadejdzie zima, upichcić rozgrzewające
i pożywne danie.
Grzyby nie wymagają używania wielu przypraw. Ich aromat doskonale uwypukla Vegeta standard, królująca od lat w spiżarce polskiej gospodyni. Vegeta podkreśli smak borowików, boczniaków, pieczarek, kurek i wszystkich innych gatunków grzybów. Można jej używać jako jedynej przyprawy lub w połączeniu z liśćmi laurowymi, pieprzem, natką pietruszki, majerankiem czy też tymiankiem.
Skład Vegety doskonale współgra z innymi przyprawami i został tak dobrany, aby uwypuklić smak przyrządzanych dań. Ta unikatowa kompozycja najwyższej jakości marchwi, pasternaku, cebuli, selera i natki pietruszki zawiera również witaminy B1 i B2, dzięki którym jest zdrowa i ma charakterystyczną żółtą barwę. Jej niepowtarzalny kolor i właściwości kryją się w tajemniczej recepturze rodem ze słonecznej Chorwacji.
Na jesienny obiad Vegeta proponuje słoweński przepis na wyborny gulasz. Receptura powstała gdy kulinarni specjaliści Vegety odwiedzili słoweńską hodowlę grzybów nazwaną „Jelenov greben”. Tam, zachwyceni bogactwem miejscowych grzybów, stworzyli ten oto przepis:
Wyborny gulasz z grzybów
Czas przygotowania 45 min
Wartość energetyczna 793 kcal / 3315 kJ
Składniki dla 4 osób
600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików)
10 g suszonych borowików
3 łyżki oleju
40 g wędzonego boczku
warzywa: 1 cebula, 2 marchewki, seler naciowy
przyprawy: 1 łyżka Vegety, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, tymianek, natka pietruszki, 3 ząbki czosnku
100 ml śmietany i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ocet winny
200 g ziemniaków
Przygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, marchewkę
w krążki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę
i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać Vegetą
i dusić podlewając gorącą wodą. Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć. Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.
Małe tajemnice
Ocet winny można zastąpić białym winem. Gęstości gulaszowi nadają rozgniecione ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jako dodatek podawać purée ziemniaczane.
Dostępność sprzedaży:
Vegeta Standard - dostępna w opakowaniach 75g, 125g, 200g, 500g, 1kg, 2kg, 5kg, 10kg oraz w puszkach 250g. Cena, w zależności od opakowania: od 1,50 zł za 75g do 16,35 zł za 1kg. Produkty można kupić w sklepach spożywczych i hurtowniach na terenie całego kraju.