Rosnące obowiązki w pracy, pośpiech oraz ciągłe działanie pod wpływem stresu to dla niektórych codzienność. W konsekwencji dochodzi do spożywania nieregularnych posiłków, podjadania kalorycznych przekąsek lub wilczych napadów głodu, a to prosta droga do problemów z nadwagą i otyłością. Gdzie szukać pomocy?
Osoby, które pracują w nieustannym stresie, często podróżują i prowadzą nieregularny tryb życia narażone są w dużym stopniu na problemy z wagą. Brak czasu sprawia, że codzienna dieta staje się niepełnowartościowa, oparta na wysokoprzetworzonych półproduktach spożywanych w pośpiechu. Nieregularne posiłki lub ich brak, duże ilości wypijanej kawy i zajadanie nerwowych sytuacji słodyczami to najczęstsze przyczyny nadmiernych kilogramów oraz złego samopoczucia u osób pracujących. Przedłużająca się sytuacja, doprowadza do znacznego przybrania na wadze i frustracji. Stosowanie nieskutecznych kuracji, dodatkowo obciąża organizm. Aby temu zaradzić niezbędna jest dieta dopasowana do stylu życia i predyspozycji zdrowotnych, jak również pomoc dietetyka.
Dopasowany plan dietetyczny
Rolą eksperta ds. żywienia będzie stopniowe wprowadzenie właściwych nawyków żywieniowych, skomponowanie indywidualnego jadłospisu, uwzględniającego zarówno wiek, jak i specyfikę pracy oraz styl życia. Dzięki wsparciu specjalisty, łatwiej jest wytrwać na diecie i zadbać o własne zdrowie. Nieustanne nerwy, przemęczenie oraz złe odżywanie mogą bowiem prowadzić do licznych schorzeń - kłopotów ze snem, z nadciśnieniem, miażdżycy, problemów z układem pokarmowym czy anemii. W celu zredukowania silnego stresu i wzmocnienia organizmu należy włączy do jadłospisu odpowiednie produkty. - Niedobór witamin z grupy B może być przyczyną bezsenności i rozdrażnienia, dlatego warto w swoim menu uwzględnić takie produkty jak: drożdże, otręby pszenne, lecytyna sojowa, warzywa strączkowe, warzywa ciemnozielone czy żółtko – mówi Agnieszka Nowak, dietetyczka z Centrum Naturhouse. - Z kolei deficyt witaminy C wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina ta jest również naturalnym antyoksydantem, odpowiedzialnym za usuwanie wolnych rodników, których produkcja wzmożona jest podczas sytuacji stresowych. Z tego powodu zalecam spożywanie m.in.: pomarańczy, mandarynek, cytryn, kiwi czy natki pietruszki – dodaje ekspert z Naturhouse. W okresie długo utrzymującego się napięcia nerwowego należy także zadbać o prawidłowy poziom kwasów omega -3, wzmacniających pamięć i umysł. Uzupełnimy je spożywając tłuste ryby, siemię lniane czy włoskie orzechy. Zapracowane osoby muszą pamiętać o regularnym dostarczaniu składników mineralnych, których z uwagi na nieregularny tryb życia, organizm potrzebuje w większych ilościach. Ich odpowiedni poziom stanowi również naturalne wzmocnienie zdrowia. Magnez wpływa bowiem na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jego braki można uzupełnić jedząc warzywa strączkowe i liściaste, nasiona, ziarna zbóż oraz kiełki pszenicy. Niedobór wapnia objawia się osteoporozą, odwapnieniem kości i zębów, ale również uczuciem zmęczenia czy rozdrażnienia. Dlatego zaleca się spożywanie nabiału, orzechów laskowych, warzyw strączkowych oraz ciemnozielonych.
Poprawa stylu życia
Osoby narażone na silny stres muszą pamiętać o regularnym uprawianiu sportu, który ma zbawienny wpływ na naszą kondycję fizyczną. Warto także dbać o wcześniejsze przygotowanie posiłków, zawierających odpowiednią porcję składników odżywczych, minerałów i witamin. Dzięki temu łatwiej uniknąć podjadania słodyczy pomiędzy kolejnymi daniami. Istotną zmianą, zalecaną przez dietetyka, jest również ograniczenie ilość spożywanej coli i kawy, które pobudzają układ nerwowy, co w efekcie potęguje stres i rozdrażnienie. W codziennym rozkładzie zajęć powinna się także pojawić chwila relaksu, dzięki której można przywrócić równowagę psychiczną, dobre samopoczucie i zadbać o lepsze kontakty z bliskimi.